Rastislav Búgel Kultúra

Dva dni plné filmu: V Nitre sa stretli amatérski filmári z celého Slovenska!

Dvojdňový filmový maratón sa dnes začal v nitrianskom Mlyny Cinemas. Amatérski filmári z celého Slovenska sa stretli na 23. ročníku celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby Cineama 2015.

Ilustračný obrázok k článku Dva dni plné filmu: V Nitre sa stretli amatérski filmári z celého Slovenska!
Zdroj: Dnes24.sk

Návštevníci si môžu pozrieť 76 filmov, trvajúcich od jednej do dvadsiatich minút, celkovo vyše 500 minút premietania. Svoju tvorbu v Nitre prezentujú autori, ktorí prešli okresnými a krajskými kolami.

Najmladšia má 8 rokov

Amatérski filmári súťažia v troch vekových kategóriách. Najmladší autori do 16 rokov ponúkajú 20 vlastných produkcií, v skupine mládeže do 21 rokov sa predstaví 16 prevažne hraných a animovaných filmových diel. Najbohatšie zastúpenie má kategória autorov nad 21 rokov, ktorí ponúkajú štyri desiatky filmov. Medzi najmladšie autorky animovaných filmov patria osemročná Lujza Michalková a deväťročná Veronika Šustová z Bratislavy. V kategórii animovaného filmu i videoklipu súťaží aj 81-ročný Anton Šoukal, stále aktívny autor z Martina. „Diváci si môžu okrem hraných a animovaných filmov pozrieť aj filmy dokumentárne, reportážne, experimentálne či videoklipy,“ informovala Zdenka Smrečková z Krajského osvetového strediska v Nitre, ktoré je organizačným garantom podujatia. Odborným garantom je Národné osvetové centrum v Bratislave.

Premietnu kolekciu

Súčasťou podujatia sú rozborové semináre i konzultácie s odbornou porotou, ktorá bude analyzovať jednotlivé filmové diela spolu s odporúčaniami pre autorov. Celoslovenská akcia ponúka i premietanie kolekcie filmov zo súťaže Český videosalón a zo svetovej súťaže UNICA 2014. V záverečný deň festivalu, v nedeľu 7. júna, sa v priestoroch Krajského osvetového strediska v Nitre stretne poradný zbor pre amatérsky film na Slovensku. Autori môžu využiť prítomnosť odbornej poroty na individuálne konzultácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM