Webnoviny - Krimi

Duševný stav Hedvigy Malinovej? Chcú ju poslať do ústavu

Dozorujúci prokurátor podal žiadosť, aby duševný stav Hedvigy Malinovej Žákovej dal súd preskúmať pozorovaním v ústave. Píše o tom dnes denník Sme a pripomína, že je to šesť rokov po útoku.

Hedviga Malinová Žáková nebude podľa jej advokáta Romana Kvasnicu hovoriť s nikým, koho vyberie terajšie vedenie Generálnej prokuratúry SR.

Sudca na prvom stupni podľa hovorkyne súdu už rozhodol, nechcela však povedať ako. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor aj obhajca sa môžu odvolať.

Podľa Sme sa prokurátor obrátil na súd potom, ako Malinová odmietla po súdnom príkaze v ambulancii hovoriť s psychiatrom. Takýto postup umožňuje Trestný poriadok, už v júni psychiater Malinovú varoval, že návrh na ústavné pozorovanie môže prísť. Kvasnica tvrdí, že nič neodmietli.

„Povedali sme, že sa vždy dostaví. Odmieta ako obvinená vypovedať a nemôžu ju k tomu donútiť ani tým, že jej bude klásť otázky psychiater.“ Za nezmyselný považuje návrh prokuratúry aj psychiater Jozef Hašto, ktorý s Malinovou spolupracoval. Podľa neho si stačí prečítať, čo je vo vyšetrovacom spise a posúdiť to zdravým rozumom.

"Vnímam to ako pokračovanie jej šikanovania,“ povedal pre Sme Hašto, ktorý je presvedčený, že Malinová hovorí pravdu, že ju pred šiestimi rokmi v Nitre zbili cestou na skúšku za to, že hovorila po maďarsky. Prokuratúra trvá na tom, že si skutok vymyslela a viní ju z krivej výpovede.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM