Monika Földešiová Rôzne

Dotácie na povodne sa minuli aj na nákup alkoholu

Obce a mestá v Nitrianskom kraji minuli neoprávnene takmer pätinu peňazí určených na zabezpečovacie práce pri minuloročných povodniach. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila nitrianska expozitúra Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ).

Podľa slov riaditeľa expozitúry Petra Kapuscinského, obce v kraji dostali na tento účel od štátu 437.000 eur. Z nich neoprávnene alebo na iný účel sa použilo 92.000 eur.
Kontrolóri NKÚ zistili, že obce často peniaze minuli aj niekoľko mesiacov po povodniach a preto ich museli vrátiť. „Starostovia si niekedy neuvedomili, že ide o prostriedky určené na zabezpečovacie práce. Tie sa môžu použiť v čase od vyhlásenia 2. stupňa povodňovej pohotovosti až po jeho odvolanie. Obce však tieto prostriedky často používali po povodniach a tam už nebol dodržaný účel, pretože neboli použité na zabezpečovacie práce, ale už na odstránenie škôd,“ vysvetlil Kapuscinský.
Kontroly zistili aj to, že samosprávy neraz minuli peniaze určené na povodne na celkom iné účely. Nechýbali ani prípady, kedy sa za štátne peniaze nakúpil napríklad alkohol. „V jednej obci v okrese Šaľa sa nám stalo, že sa z týchto peňazí kúpilo 200 fliaš piva, 45 fliaš tvrdého alkoholu a 100 čokolád. Stávajú sa aj takéto prípady,“ skonštatoval Kapuscinský.
Kontrolóri z NKÚ sa v súvislosti s peniazmi určenými na povodne posťažovali aj na zvláštny prístup štátnych orgánov. „Na náhradu škôd po povodniach šlo 707.000 eur a ministerstvo financií k tomu vydalo stanovisko, že obce nemusia preukázať účel ich využitia. Takéto nakladanie s financiami tiež nepovažujeme za správne,“ dodal Kapuscinský.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM