Správy

Doplatok bývalému prevádzkovateľovi MHD: Nitra pošle Arrive vyše 400-tisíc eur

Nitra má od roku 2022 nového prevádzkovateľa MHD. Tomu starému ešte doplatí stovky tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Doplatok bývalému prevádzkovateľovi MHD: Nitra pošle Arrive vyše 400-tisíc eur
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Mesto Nitra vyplatí dopravnému podniku Arriva Nitra doplatok za mestskú hromadnú dopravu (MHD) za rok 2021 vo výške necelých 414 700 eur. Táto čiastka doplní zálohové platby v hodnote 6 450 000 eur, ktoré už dopravca dostal na vykrytie nákladov spojených s poskytovaním rôznych zliav na cestovnom v MHD.

Magistrát tak vyrovnal všetky náklady, ktoré mal dnes už bývalý prevádzkovateľ nitrianskej MHD v uplynulom roku na takzvanú službu vo verejnom záujme. Mestský poslanec Miloš Dovičovič v tejto súvislosti upozornil, že mesto tak zaplatilo väčšinu nákladov na prevádzku autobusovej dopravy v Nitre.

Čo na to kontrolórka?

„V zálohách sme zaplatili 6 450 000 eur a teraz doplatok ďalších 414 699 eur. Samotné tržby sú 1 897 394. Keď to zrátame dohromady, tak zistíme, že tržby spoločnosti Arriva tvorili v MHD iba 21,65 percenta na celkovom objeme služieb vo verejnom záujme. A tento podiel nám akosi klesá,“ skonštatoval.

Podľa hlavnej kontrolórky mesta Dariny Keselyovej zodpovedajú tržby Arrivy zložitej situácii, ktorú v rokoch 2020 a 2021 spôsobila pandémia ochorenia COVID-19. „Tržby z tohto obdobia sú pre pandémiu atypické. Z kontrol, ktoré boli vykonané pred rokom 2020, sme pri vyúčtovaní zistili, že sa tržby v MHD pohybovali vo výške viac ako tri milióny eur. V uplynulých dvoch rokoch boli nižšie, a preto aj mesto poskytovalo Arrive vyššie zálohové platby,“ vysvetlila Keselyová.

Prečítajte si tiež

Podarí sa ušetriť?

Od začiatku roka 2022 je novým prevádzkovateľom nitrianskej MHD víťaz medzinárodného tendra spoločnosť Transdev Morava, ktorá je súčasťou francúzskeho nadnárodného koncernu Transdev Group.

Mesto si od nástupu nového dopravcu sľubuje okrem modernejšieho vozového parku aj zníženie nákladov.

Podľa Dovičoviča však zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by k úsporám mohlo dôjsť. „Bude treba zvažovať, ako ďalej v tejto oblasti postupovať. Keď si aj pri novom dopravcovi pozrieme na vyhodnotenie rozpočtu za prvý polrok, tak úhrady boli 3 700 000 eur. Takže za rok 2022 nás bude MHD stáť z rozpočtu mesta viac ako sedem miliónov eur. Financie na službu vo verejnom záujme sú už naozaj veľká položka a pri zostavovaní rozpočtu a pri nakladaní s ňou musíme tomuto problému venovať veľkú pozornosť,“ skonštatoval.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM