Rastislav Búgel Rôzne

Dobrovoľníci zaplnia hrad Gýmeš: Čaká ich najväčšia tohtoročná brigáda

Dobrovoľníkov čaká najväčšia tohtoročná brigáda na hrade Gýmeš nad Jelencom v okrese Nitra. Začne sa v pondelok 27. júla a potrvá týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci zaplnia hrad Gýmeš: Čaká ich najväčšia tohtoročná brigáda
Foto: Rastislav Búgel

Práce budú primárne zamerané na archeologický výskum renesančného predbránia a horného hradu a realizované budú v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Aj murárske práce

Okrem výskumu budú realizovať aj murárske práce na sanácii kaverny pod prechodovou chodbou z kaplnky sv. Jána do sakristií, informoval Andrej Košút zo združenia Castrum Ghymes, ktoré sa stará o zrúcaninu hradu. Dobrovoľníci budú počas brigády pracovať denne približne od 9. do 19. hodiny.

Zapojiť sa môže každý záujemca, zabezpečená je pitná voda, náradie i rukavice. Práce sú súčasťou projektu Zachráňme hrad Gýmeš 2015 podporeného Nadáciou Pontis.

Niekoľko murárskych prác má v tomto roku hrad už za sebou. Dobrovoľníci opravovali masívnu kavernu v plášti renesančného bastiónu. Tá podľa Košúta predstavovala donedávna jednu z najvážnejších statických porúch hradných murív a ohrozovala pod ňou prechádzajúcich návštevníkov. Pokračuje konzervácia parkanového múru pod hranolovou vežou aj práce v hospodárskej budove na hornom hrade. Pretože je hrad v havarijnom stave, združenie sa zámerne zameriava na sanáciu kaverien najviac ohrozujúcich statiku jednotlivých hradných objektov a záchranu ohrozených architektonických prvkov a detailov. „Tieto zásahy sú vzhľadom na rýchlosť postupu rozpadu hradnej zrúcaniny uprednostnené pred komplexnejšou obnovou vybraných častí hradu,“ skonštatoval Košút. Pri konzervácii murív uprednostňujú dobrovoľníci tradičné stavebné technológie a postupy.

Konzervácia múrov

Členovia združenia sa starajú o záchranu národnej kultúrnej pamiatky, hradu Gýmeš, od roku 2007. Dobrovoľnícke aktivity zastrešovalo občianske združenie Leustach, v novembri 2011 vzniklo samostatné združenie Castrum Ghymes. Aktivity sú organizované dobrovoľníkmi s dlhoročnou praxou v obnove torzálnej architektúry, výskumy a odborné vedenie zastrešujú odborníci na architektúru, statiku či archeológiu. Dlhodobým cieľom združenia je statické zabezpečenie a konzervácia murív hradu v torzálnom stave, prípadne čiastočná obnova vybraných deštruovaných častí murív či istá forma zastrešenia vybraných objektov, pokiaľ budú tieto zásahy podložené výskumami a schválené odborníkmi.

Foto: ilustračné

Hrad Gýmeš
1
Galéria
Hrad Gýmeš
26
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM