Správy

Dobré správy: Počet bezdomovcov v Nitre sa znížil

Počet ľudí bez domova pod Zoborom je mierne nižší. Podľa radnice ich na území mesta žije v súčasnosti približne 259. Ešte v roku 2021 odhadoval magistrát ich počet na viac ako 300.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy: Počet bezdomovcov v Nitre sa znížil
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Podľa radnice je v Nitre práca s ľuďmi bez domova viacvrstvová. „Okrem terénnej sociálnej práce máme zriadenú nocľaháreň s 18 lôžkami, útulok pre ľudí bez domova s 50 miestami a útulok pre jednotlivcov s deťmi v krízovej situácii s 35 miestami. Okrem toho funguje aj sociálna výdajňa potravín pre nízkopríjmové skupiny,“ pripomenul magistrát po stretnutí predstaviteľov mesta so zástupcami mestskej polície a Diecéznej charity Nitra.

Potrebné projekty

Nadstavbou práce s ľuďmi bez domova je podľa mesta aj projekt Hlinený dukát, predaj časopisu Nota Bene, podpora projektov Housing-First a Housing-Led či potravinová pomoc od obchodných reťazcov. „Na najproblematic­kejšie lokality sú vysielané aj hliadky mestskej polície. Zakročiť môžu v prípade požívania alkoholu na verejnosti, vandalizmu, vzbudzovania pohoršenia či hlučného nebezpečného správania,“ pripomenula radnica.

Inšpirácia v Česku

Podľa účastníkov stretnutia v súčasnosti v Nitre chýbajú nízkoprahové zariadenia, kde by ľudia bez domova mohli tráviť čas. „Príkladom sú inovatívne miestnosti na kontrolované pitie alkoholu, bežné v susedných Čechách. Plánujeme tiež predložiť informatívnu správu do mestského zastupiteľstva a žiadať o projektovú dokumentáciu na výstavbu zariadenia opatrovateľskej služby pre dlhodobo chorých nízkopríjmových obyvateľov,“ doplnili.

FOTO: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM