Kultúra

Do neba odišla ďalšia osobnosť: Zomrel dlhoročný herec nitrianskeho divadla

Jeho kolegovia a priatelia si ho pamätajú ako čestného človeka oddaného divadlu a ideám slobody a spravodlivosti. Zomrel Zoltán Hlaváč.

Ilustračný obrázok k článku Do neba odišla ďalšia osobnosť: Zomrel dlhoročný herec nitrianskeho divadla
Zdroj: DAB Nitra

V nedeľu 3. januára 2021 zomrel dlhoročný herec Divadla Andreja Bagara v Nitre Zoltán Hlaváč. Smutnú správu zverejnilo Divadlo Andreja Bagara v Nitre na sociálnej sieti.

Zoltán Hlaváč sa narodil 20. februára 1938 v Lúčnici nad Žitavou. Herectvo vyštudoval na VŠMU v Bratislave. „Hneď po skončení štúdia sa stal členom umeleckého súboru Krajového divadla Nitra. Jeho prvou postavou bol Fiore v Candoniho dráme Túžba sobotňajšieho večera, kde si zahral po boku Adely Gáborovej a Magdy Pavelekovej,“ spomína DAB v Nitre.

Divadelná kritika oceňovala najmä jeho hravosť a prirodzenosť v herectve. Diváci ho mohli vidieť v Shakespearovej tragédii Othello, či v Čapkovej hre Vec Makropulos. Úspešná bola podľa divadla jeho postava Jana v hre Drak je drak alebo Ako Žužličania k rozumu prišli a zaujal aj ako Švanda v hre J. K. Tyla Strakonický gajdoš. V 60. rokoch účinkoval vo viacerých inscenáciách v réžii Karola Spišáka.

„V auguste 1968 dal najavo svoj odmietavý postoj k príchodu spojeneckých vojsk, kvôli čomu bol menej obsadzovaný a po odmietnutí účinkovať v predstavení pre sovietske vojsko bol z divadla prepustený,“ uvádza divadlo. Členom Krajového divadla Nitra sa stal opäť až v roku 1973, kde pôsobil ešte do roku 1984.

Tieto udalosti mali navždy poznačiť jeho ďalší osobný aj herecký život a Zoltán Hlaváč sa verejnosti predstavoval zväčša už len v menších postavách.

Poslednou inscenáciou, v ktorej účinkoval na doskách DAB v Nitre, bola Hviezdoslavova tragédia Herodes a Herodias v réžii Martina Kákoša. Bol manželom herečky a dlhoročnej členky umeleckého súboru DAB v Nitre Evy Hlaváčovej.

„Divadelní kolegovia a priatelia si ho budú navždy pamätať ako čestného, dobrého a charakterného človeka oddaného divadlu a ideám slobody a spravodlivosti,“ dodáva Divadlo Andreja Bagara v Nitre.

Prečítajte si tiež

S hlbokým zármutkom sme prijali správu, že v nedeľu 3. januára 2021 nás navždy opustil náš divadelný kolega a priateľ,...

Posted by Divadlo Andreja Bagara v Nitre on Tuesday, January 5, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM