Rastislav Búgel Samospráva

Do komunálnych volieb pôjde koalícia Smer-SD, KDH a SNS: Dvonč na kampaň minie 35-tisíc!

V Nitre pôjdu do novembrových komunálnych volieb strany Smer-SD, KDH a SNS opäť spoločne. Táto koalícia funguje v mestskom parlamente už druhé funkčné obdobie.

Ilustračný obrázok k článku Do komunálnych volieb pôjde koalícia Smer-SD, KDH a SNS: Dvonč na kampaň minie 35-tisíc!
Foto: Rastislav Búgel

Okresní predstavitelia troch strán dnes v Nitre podpísali koaličnú dohodu, ktorou potvrdili spoločných kandidátov na poslancov mestského zastupiteľstva i podporu kandidátovi na primátora Nitry Jozefa Dvonča zo Smeru. Podľa koaličnej zmluvy sa bude o kreslá v 31-člennom mestskom parlamente na spoločnej kandidátke uchádzať 21 nominantov Smeru, osem za KDH a dvaja členovia SNS.

O viceprimátoroch nerokovali

„Spája nás názorová blízkosť a chceme pokračovať v našej niekoľkoročnej spolupráci. Hlavnou myšlienkou našej kampane bude ‚Nitra pre občana‘. Pripravujeme spoločný volebný program, ktorý bude vytvorený na základe požiadaviek občanov,“ uviedla krajská tajomníčka strany Smer-SD Renáta Kolenčíková. Ako pokračovala, o postoch viceprimátorov koaličné strany nerokovali. „Závisí to od výsledku volieb a je to v kompetencii primátora mesta,“ povedala Kolenčíková.

Niekoľko bodov programu

Podľa Dvonča bude volebný program pozostávať z troch hlavných pilierov. Prvým je kvalita života a pomoc ľuďom, druhým je otvorená samospráva a tretím pilierom ďalší rozvoj mesta. Koalícia sa chce v ďalšom volebnom období zamerať na elektronizáciu služieb mestského úradu, prestavbu mestského kúpaliska z letného na celoročné, chce pokračovať v obnove Mestského parku na Sihoti, začať s využívaním areálu bývalých kasární pod Zoborom, pripravovať prepojenie Novozámockej ulici s Dlhou ulicou či podporovať bytovú výstavbu. Viaceré z týchto sľubov boli témami predvolebnej kampane Smeru-SD a Dvonča ešte v roku 2010.

Chýbajú poslanci

Na kandidačnej listine Smeru-SD, zverejnenej dnes, sa neobjavili viaceré mená členov tejto strany, ktorí sedia v mestskom zastupiteľstve. Je medzi nimi napríklad aj súčasný viceprimátor Štefan Štefek. V Nitre sa už dávnejšie hovorí o nezhodách v mestských štruktúrach Smeru, okresní predstavitelia strany sa k nim dnes nevyjadrovali. „O kandidátoch rozhoduje okresná rada, ktorá jednomyseľne odsúhlasila tie mená, ktoré tam teraz sú. Áno, máme avíza, že niektorí súčasní mestskí poslanci ukončili členstvo v Smere a chcú kandidovať ako nezávislí,“ uviedol okresný predseda Smeru Zoltán Daniš.

Dvonč minie 35-tisíc

Poslaneckí kandidáti koalície plánujú investovať do kampane po 1500 eur. Dvonč chce na primátorskú kampaň minúť 35 000 eur. „Každý si to bude platiť zo svojho. Dohodli sme sa, že nebudeme prijímať žiadne sponzorské dary,“ uviedol Peter Madleňák z KDH.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM