Monika Földešiová Krimi

Dlohoprstým začína žatva

Obdobie vianočných sviatkov so sebou prináša pravú rodinnú atmosféru, nákup darčekov, užívanie si zimy pri varenom punči vo vianočnom mestečku. A mimo toho aj ukradnuté peniaze, darčeky z pivníc a „vyplienené“ autá.

Predvianočný zhon je rajom pre šikovné ruky lupičov a zlodejov. Najviac ich to láka na mieste, kde sú doslovne tlačenice – športové, kultúrne podujatia, akcie vo vianočnom mestečku alebo v akomkoľvek nákupnom centre.

Aj Mestská polícia v Nitre prijala v tomto období opatrenia na zvýšenie bezpečnosti a verejného poriadku. //„Posilnený je i výkon na Mestskom kamerovom systéme. No aj napriek týmto opatrenia je i zo strany obyvateľov a návštevníkov mesta potrebné dávať si pozor na lokality vysokej koncentrácie ľudí, ktorými sú hlavne nákupné centrá, parkoviská, organizované kultúrne, spoločenské, športové alebo aj charitatívne akcie,“ //uviedol náčelník MsP v Nitre Pavel Beňo.

Prizvukovaním a dodržiavaním jednoduchých preventívnych odporúčaní možno predísť krádeži a vyhnúť sa nepríjemnej skúsenosti či už vo verejnom priestranstve alebo doma. Osobné doklady vrátane peňaženiek by ste si nemali nechávať na miestach, odkiaľ ich možno ľahko vytiahnuť – zadné vrecko nohavíc, čo i len pootvorená kabelka, nákupná taška, … , a ani jednu z nich si nenechávať v nákupnom vozíku. Ani z interiéru svojho auta by ste nemali robiť výkladnú skriňu nákupov.

Podľa viacerých policajných vyšetrovateľov zlodeji nepracujú sami. Zväčša ide o skupinku 2–3 ľudí, ktorí si medzi sebou lup posúvajú z ruky do ruky. A pokiaľ páchateľa neprichytíte pri čine, je takmer nemožné mu krádež dokázať. Preto treba klásť väčší dôraz na prevenciu.

V neposlednom rade je potrebné upozorniť aj motoristickú verejnosť k dopravnej disciplíne hlavne v statickej doprave. //„Často krát sa stáva, že zvýšenie (mnohokrát až bezohľadného) „komfortu“ parkovania a nerešpektujúce dopravné značenie jednej skupiny vodičov dochádza ku komplikovanej možnosti parkovania prípadne pokračovania v jazde inej skupiny vodičov,“ //dodal policajný náčelník.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM