Správy

Dlažobné kocky nahradí 5 pamätných kameňov: Pripomenú hrôzy holokaustu

V Nitre si osadením pamätných kameňov do chodníkov uctia obete holokaustu. Pripomínať budú príbehy nitrianskych rodín.

Ilustračný obrázok k článku Dlažobné kocky nahradí 5 pamätných kameňov: Pripomenú hrôzy holokaustu
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

V piatok 29. apríla bude v Nitre odhalených 5 nových pamätných kameňov nazývaných Stolperstein, ktoré sú poctou obetiam holokaustu. Umiestnené budú do chodníka namiesto dlažobných kociek.

Prečítajte si tiež

Čo symbolizujú?

Prvý Stolperstein v Nitre bol osadený v roku 2017 na Kamennej ulici. Je poctou Marii Arpássy – Gerstl, ktorú v roku 1941 zavraždili v koncentračnom tábore v Osvienčime.

„Stolperstein, čiže "kameň na zakopnutie“, pripomína zločiny nacizmu a jeho obetí. Okoloidúci sa pohľadom na kameň symbolicky klaňajú pamiatke obete a kameň je zároveň pripomienkou hrôz druhej svetovej vojny" vysvetlil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Na týchto miestach pribudnú

Slávnostné odhalenie sa začne o 15.00. Zúčastniť sa ho podľa hovorcu majú aj vzácni hostia. Prvé dva pamätné kamene budú odhalené na Wilsonovom nábreží 82 a ďalšie tri na Štefánikovej triede 25.

„Pamätné kamene na Wilsonovom nábreží 82 budú pripomínať príbeh Felsenburgovcov. Ferdinandovi Felsenburgovi Nitra vďačí za podobu viacerých svojich stavieb, jednou z nich je dodnes stojaci most cez rieku spájajúci Mostnú ulicu a Zobor,“ priblížil hovorca mesta.

Stolperstein na Štefánikovej triede 25 bude poctou rodine Starkovcov. „Pán Július Stark ako prvý na Slovensku premietol hraný hovorený film, v dnešnom Starom divadle Karola Spišáka prevádzkoval kino Tatra a vo dvore svojho vlastného domu otvoril záhradné kino,“ uviedol hovorca.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM