Lenka Káčerová Kultúra

Divotvorný hrniec dočaroval

Zázračné bytosti, škriatkovia, víly či celkom obyčajní ľudia. Prisťahovalci, cudzinci, Rómovia, černosi, kresťania, Židia, homosexuáli... Všetci snívajú. Aj v Divotvornom hrnci.

Krátko po derniére sa v Divadle Andreja Bagara 19.1. 2010 lúčili s predstavením Divotvorný hrniec. Táto muzikálová rozprávka pre deti i dospelých zbierala úspechy na doskách nitrianskeho divadla od októbra 2006. Príbeh o hľadaní lásky, bohatstva, šťastia, vzájomného porozumenia a snívaní svojho sna, ktorý sa nachádza vo vašom srdci, nitrianskym divákom predstavil Jozef Bednárik. Tento americký muzikál sa prispôsobil slovenským pomerom a dostal novú modernejšiu a originálnejšiu podobu. Aj hlavní hrdinovia boli Slováci. Skrachovaný podnikateľ Ján Finta s dcérou Filoménou prichádzajú na Dúhový ostrov. Tento ostrov je zosobnením bohatstva a plodnosti a presne to chce dosiahnuť aj Ján Finta. Na ostrove žijú ľudia rôznych rás, národov, vierovyznaní, sexuálnej orientácie alebo menšín. Pestujú na svojom kúsku zeme šťavnaté melóny, ktoré predávajú celému svetu a žijú v harmónii na svojom ostrovčeku. Aj tu však musia bojovať s aroganciou, nie však zo svojich radov, ale z radov väčšinovej majiteľky ostrova Billboardy Randallovej. Aj táto rozprávka má však šťastný koniec a tak sme sa dočkali dvoch svadieb a troch zázrakov. Divadelné predstavenie so silným emocionálnym nábojom, strhujúci melódiami, tanečnými číslami a pesničkovými hitmi. Včerajšie posledné predstavenie odohrali herci s radosťou a uvoľnením. Herci sa počas troch rokoch na scéne striedali, alternovali, či úplne menili. Žiaľ niektorí z nich opustili predstavenie a divadelný svet navždy a tak včerajšia derniéra bola venovaná aj ich spomienke. Herci Milan Kiš, Adela Gáborová, Ernest Šmigura ale aj scenárista Vladimír Čáp vdýchli predstaveniu kúsok svojej duše, ktorá v ňom bude navždy.

V predstavení ste ďalej mohli vidieť: Ivana „Tuliho“ Vojteka, Kristínu Turjanovú, Marcela Ochráneka, Petra Kadlečíka/ Mariána Labudu ml., Gabrielu Dolnú/ Evu Pavlíkovú, Antona Živčica, Milana Ondríka, Martina Nahálku, Juraja Hrčku, Juraja Loja, Petra Oszlíka, Dušana Lenciho, Jozefa Dóczyho, Kristínu Greppelovú, Renátu Ryníkovú, Jakuba Rybárika, Oľgu Hudecovú, Hildu Augustovičovú a mnohých ďalších.

Foto: Anton Sládek

Divotvorny hrniec
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM