Rastislav Búgel Kultúra

Divadelná Nitra začne o mesiac: Jej témou bude empatia a nezištnosť

Extrémizmus, imigrácia, chudoba a ďalšie v súčasnosti aktuálne pojmy budú nosnými myšlienkami tohtoročného Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Všetky vyplývajú z hlavnej myšlienky podujatia, ktorou je Empatia – zdieľať a dávať. Šesť dní trvajúci festival sa začne 24. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Divadelná Nitra začne o mesiac: Jej témou bude empatia a nezištnosť
Foto: Rastislav Búgel

Snahou jeho organizátorov je upriamiť pozornosť na schopnosť človeka myslieť na iných, deliť sa s nimi, konať nezištne a nadosobne. „V súčasnosti sme dospeli, spoločnosť, ale aj jednotlivci, k akémusi zvláštnemu druhu pragmatizmu, až individuálnemu egoizmu. Prvoradým spoločenským cieľom je prosperita, za najdôležitejší zmysel života sa považuje osobné šťastie. Preferuje sa racionálne myslenie a účelné konanie. Všetko, čo je nad rámec, zdržuje. A práve tu musí nastúpiť umenie, ktoré prináša iný pohľad na javy a veci okolo nás, prepája rozum a cit, dodáva životu hlbší rozmer. Preto Divadelná Nitra prichádza s témou Empatia,“ povedala riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Pokora pred pravdou

Téme a koncepcii festivalu zodpovedá aj tohtoročný vizuál. Opäť je jeho autorom grafik Tomáš Vicen. „Tentoraz je to spojenie čiernej a bielej, vyjadrujúce jednoduchosť a pokoru pred pravdou. Princíp striedania motívov v pozitíve a negatíve signalizuje nejednoznačnosť pohľadu na javy i veci. Hra s pojmami, ktoré označujú tematické okruhy, odkrýva mnohé významy. A tak si všimneme, že v pojme imigrácia sa nachádza grácia, v slove empatia pat a chudoba korešponduje so slovom doba. A strechu nad všetkým tvorí najzdravšie ‚éčko‘, ktorým je empatia,“ doplnila Kárová. S hlavnou témou festivalu súvisí aj novinka, ktorou je možnosť niekomu kúpiť a darovať Vstupenku Empatia. Ďalšou novinkou je festivalový babysitting, vďaka ktorému si program budú môcť užiť aj tí, ktorým by to inak rodičovské povinnosti nedovoľovali. Detský kútik vo foyer nitrianskeho Divadla Andreja Bagara bude k dispozícii od piatku 25. do utorka 29. septembra v čase od 15. do 20. hodiny za symbolickú sumu.

Viac zahraničných inscenácií

V hlavnom programe figuruje deväť zahraničných produkcií a štyri slovenské divadelné inscenácie. Okrem nich budú môcť účastníci festivalu navštíviť aj celý rad sprievodných podujatí. „Program Divadelnej Nitry je konceptuálny a v mnohých prípadoch participatívny, s presahom do sociológie aj ekológie. Ponúka nielen divadlo, ale aj film, vizuálne umenie, intervencie vo verejnom priestore, hudbu, literatúru, rozhlasové umenie, a tak napĺňa svoj multimúzický charakter. Všetko na tému Empatia,“ uzavrela riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Prekračujú hranice

Medzinárodný festival Divadelná Nitra patrí k najväčším divadelným festivalom. Je výberovou prehliadkou európskeho divadelného umenia s dôrazom na činoherné divadlo a inovatívne formy scénického umenia, zároveň sa vyznačuje prekračovaním hraníc druhov a štýlov. V intenciách svojej otvorenosti a rozmanitosti festival ponúka multimúzickú zostavu sprievodných podujatí, v rámci ktorých nechýba divadlo, film, výtvarné umenie, hudba a umenie vo verejnom priestore. „Rozvíja verejný diškurz a venuje sa neformálnemu vzdelávaniu. Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa programovo profiluje ako platforma iniciujúca pohyb ideí, kreatívneho myslenia a vyjadrovania. V tomto zmysle slúži ako protiváha komerčného a konvenčného umenia,“ doplnila PR manažérka festivalu Zuzana Golianová.

Čítajte tiež:

Divadelná Nitra sa blíži: Slovensko budú zastupovať štyri inscenácie

Staré divadlo a jeho program na september: Užijeme si rozprávky, ako aj verziu pre dospelých

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM