Kultúra

Divadelná Nitra prinesie bohatý program: Obľúbený festival napíše svoj 30. ročník

Jubilejnú Divadelnú Nitru otvorí SND s inscenáciou Vojna a mier. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Divadelná Nitra prinesie bohatý program: Obľúbený festival napíše svoj 30. ročník
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Presahy sú témou 30. ročníka medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. „Presahy ako činy stierajúce hranice medzi ľuďmi, kultúrami a komunitami, presahy ako prepojenia medzi minulosťou a prítomnosťou, privátnym a verejným, medzi životom a smrťou,“ vysvetľujú organizátori podujatia, ktoré od 1. do 6. októbra prinesie desiatku inscenácií v hlavnom programe i bohatý sprievodný program.

Záštitu nad festivalom prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Jubilejný ročník sa bude odohrávať s dôrazom na bezpečnosť i na divácky zážitok. Samozrejmosťou bude zaočkovanosť organizátorov a dodržiavanie aktuálnych protipandemických opatrení.

„Ak to okolnosti dovolia, naživo sa odohrá slovenská časť hlavného programu a sprievodný program,“ informovala v stredu na tlačovej konferencii riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Premietanie v sálach

Z organizačno-epidemických dôvodov sa zahraničné divadlá nebudú prezentovať naživo, organizátori sa rozhodli nasledovať trend súčasných európskych festivalov a prísť s inscenáciami v podobe kvalitných videozáznamov. „Aby sme sprostredkovali prítomným účastníkom festivalu ten zážitok, budú sa premietať v divadelných sálach na veľkom plátne,“ uviedla Kárová.

Návštevníkov festivalu opäť čaká výber desiatich významných inscenácií, tento rok majú v sebe zakódovanú tému presahov. „Každé dielo sa na danú tému pozerá z iného zorného uhla,“ priblížil kurátor slovenského programu Karol Mišovic.

Festival otvorí inscenácia Slovenského národného divadla (SND) Vojna a mier v réžii Mariána Amslera, v ktorej režisér využil kombináciu divadelnej akcie a live cinema, vďaka čomu vznikli strhujúce vojnové scény. Podľa Mišovica ide o jednu z najsilnejších inscenácií posledného obdobia: „Jeden z najsugestív­nejších umeleckých zážitkov, kde Marián Amsler dosiahol umelecký zenit, čo sa týka korešpondencie s modernými európskymi divadelnými prostriedkami.“

Prečítajte si tiež

S veselohrou Drotár sa predstaví Divadlo Andreja Bagara v Nitre, syntézu činohry, pohybu a folklóru prinesie inscenácia Čepiec v podaní Divadla Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena. S dielom súčasného amerického dramatika Israela Horovitza – tragikomédiou Lebensraum sa predvedie kolektív Divadla LAB z produkcie VŠMU. Štátne divadlo Košice prinesie do Nitry dokumentárnu inscenáciu Borodáč alebo Tri sestry.

V zahraničnom programe figuruje aj český videofilm Očitý svedok režiséra Jiřího Havelku, ktorý mal byť pôvodne divadelnou inscenáciou. Predstavia sa v ňom hviezdy Činohry Národného divadla v Prahe – Saša Rašilov, František Němec, David Prachař, Jiří Štěpnička či Vladimír Javorský.

Odložené premiéry

Divadelný film premietnu na veľkom plátne vo Veľkej sále Divadla Andreja Bagara. Presahy medzi rôznymi formami umenia prinesie inscenácia Sieť francúzskeho súboru Compagnie Kadidi, ktorú tiež uvedú formou videozáznamu na veľkom plátne. Trojicu zahraničných inscenácii uzatvára francúzsko-izraelsko-bieloruské dielo Necropolis režiséra Arkadiho Zaidesa. Umelec ním vzdáva hold migrantom, ktorí zahynuli na európskom území.

Návštevníkov Divadelnej Nitry čakajú aj dve odložené premiéry medzinárodných inscenácií, ktoré vlani festival neuviedol pre koronakrízu. Multižánrové dielo Zelená je tráva predstaví choreografka a performerka Petra Fornayová. ICARUS je názov tanečnej inscenácie, ktorá vznikla v spolupráci profesionálnych tanečníkov a tínedžerov z Prahy a Nitry.

Hlavný program budú tradične sprevádzať diskusie, koncerty, program pre deti a mladých, standupy či komentované prehliadky.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Divadelná Nitra 2020
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM