Kultúra

Divadelná Nitra aj tento rok: Festival spoznal tému 29. ročníka

Medzinárodný festival Divadlená Nitra sa bude tento rok konať v dňoch od 25. do 30. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Divadelná Nitra aj tento rok: Festival spoznal tému 29. ročníka
Zdroj: Rastislav Búgel

Ako informovali organizátori, témou 29. ročníka podujatia bude Územie Étos.

Festival tak bude v roku 2020 riešiť otázky životného priestoru, ochrany súkromia, hraníc intimity, vzťahov v rodine, generačnej príslušnosti, významu vzdelania a kultúry a tiež otázky základnej materiálnej existencie a fyzického prežitia.

„Divadelná Nitra tak bude klásť otázky o tom, čo je pre každého z nás tým Územím Étos, ktoré sme ochotní brániť za každú cenu, či ako sa nám pri všetkých problémoch darí dodržiavať istú spoločenskú morálku, etický kódex v povolaní či osobné mravné zásady,“ povedala riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Divadelná Nitra pozýva každoročne do Nitry väčší počet inscenácií zo zahraničia. Pôvodný program bol podľa PR manažérky festivalu Lindy Durkáčovej postavený na pestrom výbere súborov z rôznych krajín.

„Počet zahraničných inscenácií sa obmedzil, keďže je otázne, ako bude vyzerať svet v septembri a či bude vôbec možné medzi krajinami cestovať. Preto festival poskytne väčší priestor slovenským divadlám a lokálnym umelcom, pre ktorých bolo predchádzajúce obdobie veľmi nepriaznivé. Divadelná Nitra tak reaguje na súčasný stav a v intenciách svojej tohtoročnej témy považuje za dôležité venovať sa práve domácej tvorbe. Čo všetko ponúkne Územie Étos, odhalí Divadelná Nitra už v najbližších mesiacoch,“ skonštatovala Durkáčová.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM