Rastislav Búgel Samospráva

Deviataci dostanú ďalšiu šancu: Na väčšine stredných škôl bude druhé kolo prijímačiek

Z celkového počtu 66 stredných škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja, zostali po prvom kole prijímacích skúšok voľné miesta ešte na 46 stredných školách. To znamená, že na týchto školách sa bude konať druhé kolo prijímacích pohovorov.

Ilustračný obrázok k článku Deviataci dostanú ďalšiu šancu: Na väčšine stredných škôl bude druhé kolo prijímačiek
Zdroj: TASR

Ich termín je stanovený na 17. júna. Deviataci, ktorí neboli úspešní v prvom kole skúšok, tak dostanú ďalšiu šancu dostať sa na strednú školu. Najviac škôl, ktorým ešte zostali voľné miesta je v okrese Levice, kde sa budú nové pohovory konať na 12 školách. V novozámockom okrese zostali neobsadené miesta na desiatich školách, v okrese Nitra na siedmich, v okrese Komárno na šiestich, v topoľčianskom a zlatomoravskom okrese po štyroch a v okrese Šaľa na troch stredných školách.

Menej neobsadených miest

Ako informovala hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová, tento rok sa na prijímacích pohovoroch zúčastnilo približne 5670 uchádzačov, pričom SŠ v kraji plánujú do prvých ročníkov prijať okolo 4450 žiakov. „V tomto školskom roku zostalo na SŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK po prvom kole prijímacích pohovorov neobsadených približne 1365 miest. V porovnaní s predchádzajúcim školským rokom je to o 168 miest menej,“ povedala Prekopová.

Neúspešných deviatakov umiestnia

Výsledky ďalšieho kola prijímacích skúšok sa rodičia dozvedia do troch dní od ich vykonania. „Tých žiakov, ktorí nebudú ani potom prijatí na žiadnu strednú školu, rozmiestni odbor školstva Okresného úradu v Nitre na SŠ podľa ich prospechu zo základnej školy,“ vysvetlila Prekopová. Deviataci, ktorým sa teda nepodarí ani po druhom kole prijímacích pohovorov dostať na strednú školu, ktorú si sami vybrali, budú umiestnení na tie SŠ, na ktorých pre nižší záujem zostali neobsadené miesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM