Správy

Deti od 5 rokov v Nitre zatiaľ neočkujú: Rodičia musia najskôr prejaviť záujem

Viaceré kraje už začali vo svojich vakcinačných centrách s očkovaním päťročných detí. Oproti štandardnej dávke pre dospelého človeka sa deťom aplikuje tretinové množstvo vakcíny.

Ilustračný obrázok k článku Deti od 5 rokov v Nitre zatiaľ neočkujú: Rodičia musia najskôr prejaviť záujem
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Od 22. decembra 2021 je možné zaregistrovať na očkovanie aj deti od 5 rokov, a to aj bez odporúčania lekára. „Doposiaľ bolo očkovanie detí vo veku od 5 do 11 rokov určené len pre vysoko rizikové deti, na základe odporučenia lekára, pri riziku ťažkého priebehu ochorenia,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva.

Tretinová dávka

Viaceré kraje na Slovensku začínajú po novom roku s vakcináciou tejto vekovej skupiny vo svojich veľkokapacitných centrách. Pre deti je určená vakcína Comirnaty (Pfizer/BioNTech).

„Aplikuje sa im typ vakcíny špeciálne schválený a určený pre vekovú kategóriu 5 až 11 rokov, ktorý predstavuje 1/3 dávku oproti štandardnej dávke pre dospelého človeka,“ priblížilo ministerstvo zdravotníctva.

Očkovanie v Nitre

Krajské veľkokapacitné vakcinačné centrum v Nitre s očkovaním detí od 5 rokov zatiaľ nezačalo. Zmeniť sa to môže v prípade záujmu rodičov.

„Nitriansky samosprávny kraj je pripravený v prípade zvýšeného záujmu o očkovanie v tejto kategórii operatívne prispôsobiť očkovanie vo všetkých veľkokapacitných centrách NSK,“ povedal lekár NSK Ľubomír Ševčík.

Päť až jedenásťročné deti neočkujú ani vo Fakultnej nemocnici (FN) v Nitre. „Vo vakcinačnom centre FN Nitra zatiaľ nie je v pláne očkovanie detí vo veku od 5–11 rokov,“ potvrdila hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

Prečítajte si tiež

Očkujú v Nových Zámkoch

„Očkovanie vekovej skupiny detí od 5 do 11 rokov je v rámci NSK zabezpečené na pediatrickej klinike FNsP Nové Zámky, kde je zároveň zabezpečená aj prípadná následná zdravotná starostlivosť,“ uviedol župný lekár Ľubomír Ševčík.

Ako dodal, očkovanie detí v tomto veku koordinuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a Nitriansky samosprávny kraj (NSK) postupuje v zmysle usmernení rezortu zdravotníctva.

Distribúciu vakcín zabezpečuje pre jednotlivé vakcinačné centrá ministerstvo zdravotníctva na základe zmluvných vzťahov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z Nitry

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM