Tlačové správy

Darček pre blízkeho ako výhra v súťaži? Aj tak sa dá ušetriť

Všetci milujeme dostávať darčeky, ktoré nám dávajú pocit radosti a uznania. A tiež, keď ponúkame niečo ako darček ľuďom, ktorých milujeme, tak isto vyjadrujeme pocity lásky, vďačnosti a úcty. Darček, v ideálnom prípade, môže veľa znamenať pre darcu, aj príjemcu; preto by mal byť zmysluplný.

Ilustračný obrázok k článku Darček pre blízkeho ako výhra v súťaži? Aj tak sa dá ušetriť
Zdroj: Studio ByThe Sea/shutterstock.com

A nemusí byť vôbec drahý. Je najvyšší čas prelomiť mýtus, že dokonalým darčekom sú iba drahé darčeky. Samozrejme, ak máte k dispozícii extra rozpočet, môžete kúpiť niečo exkluzívnejšie a honosnejšie, ale ak ho aj máte obmedzený, žiadne strachy. Ako hovorí známe príslovie, „úmysel je to, čo sa počíta“

Ako nájsť perfektný darček a šetriť pri tom peniaze?

Dať perfektný narodeninový, alebo vianočný darček niekomu, na kom nám záleží, vyvolá hlboko vo našom vnútri príjemné pocity. Je to hrejivý a uspokojujúci spôsob, ako ukázať ľuďom, ktorých máme radi, že nám na nich skutočne záleží. Bez ohľadu na to, ako veľmi chcete prejaviť svoju náklonnosť dokonalým darčekom, často je dôležité dodržiavať rozpočet, ktorý žiaľ nepustí. Naše tipy vám ponúknu nápady, ako nájsť darček, ktorý je cenovo dostupný a pritom stále vyvoláva tie sladké pocity sentimentu.

Avšak ešte predtým ako prejdeme k našim odporúčaniam, prezradíme vám náš tajný tip, o ktorom v podstate zaručene viete, ale nikdy ste nad tým nepremýšľali v nasledujúcich intenciách. Určite ste registrovali a neustále registrujete, že na rôznych internetových stránkach, aj sociálnych sieťach prebiehajú stovky rôznych súťaží, často o zaujímavé ceny. Stačí sa len zapojiť a šanca, že získate pre svojich milovaných darček, možno úplne zadarmo, sa práve zrodila. Je to task, ktorému sa môžete venovať počas celého roka. Nejaká tá potenciálna výhra rada počká ukrytá vo vašom šatníku, alebo na inom overenom mieste, kým príde jej čas. A tu je aj tip na zoznam stoviek online súťaží, medzi ktorými bezpečne nájdete také, ktoré vás svojimi výhrami oslovia.

A teraz už poďme k nášmu návodu na kúpu perfektného darčeka za perfektnú cenu.

Zdroj: PC artstudio/shutterstock.com

1. Naplánujte si darčekový rozpočet

Je ťažké držať sa rozpočtu, keď ste si ho nevytvorili. Zapíšte si všetky príležitosti, ktoré vás čakajú, od narodenín, cez Vianoce až po svadby, ktoré si budú vyžadovať kúpu darčeka. Potom sa rozhodnite, koľko môžete minúť za každú z rôznych príležitostí s vedomím, že niektoré udalosti si budú vyžadovať možno väčšiu sumu ako iné. Potom sa týchto limitov držte, nech sa deje čokoľvek. Ak vopred poznáte svoje limity výdavkov, môžete tieto sumy „natiahnuť“ čo najviac a rozdávať skvelé darčeky bez toho, aby ste mali pocit, že ste rozbili bank.

2. Vyrobte darček sami

Jednoduchým spôsobom, ako ušetriť peniaze na darčekoch, je darovanie ručne vyrobených predmetov. Ak vyrobíte pre niekoho darček, často znamená viac, ako akýkoľvek jeho príbuzný z obchodu. Najmä ak je špecializovaný na záľuby danej osoby. Ak si nie ste istí, kde začať, otvorte si Pinterest, aby ste získali inšpiráciu.

3. Darujte spoločný dar

Niekedy môže byť rozpočet, ktorý ste vyčlenili na kúpu darčekov, obmedzujúci. To je miesto, kde prichádza na rad „zdieľané“ darovanie! Spojte sa s priateľom alebo súrodencom a budete si môcť dovoliť zaobstarať nákladnejší darček, aby ste ľuďom, ktorých milujete, umožnili dostať veci, po ktorých túžia a čo by si sami nikdy nekúpili. Ak ich konkrétne túžby nepoznáte a potrebujete inšpiráciu, na internete sa dá nájsť články s veľkým množstvom tipov na darčeky pre blízkych.

4. Nezačínajte neskoro

Veľmi dôležité pravidlo pri kúpe darčeka, ktorý sa zmestí do rozpočtu, obvykle každý porušuje. Ktoré to je? „Nenechávajte to na poslednú chvíľu!“ Čakanie na poslednú chvíľu vytvára časový tlak, ktorý vás mnohokrát prinúti zaobstarať darček, ktorý je oveľa nákladnejší, ako by ste chceli. S nakupovaním začnite v dostatočnom predstihu, aby ste mali dostatok času na porovnanie ponúk a vyhnete sa nutnosti platiť extra poštovné za expresné doručenie balíkov. Čím skôr začnete s nákupom na daný sviatok, tým pravdepodobnejšie zostanete v medziach rozpočtu.

5. Nepodceňujte bazáre

Než vyrazíte utratiť peniaze za drahé darčeky, zvážte návštevu miestneho bazáru. Nielen, že určite nájdete výhodnú ponuku, ale môžete nájsť aj jedinečný darček, ktorý nikto iný nenájde. Úplne nové veci často nájdete aj v tomto type obchodov. Alebo skombinujte tento tip s tipom číslo dva a budete mať skutočne jedinečný darček pre vášho blízkeho.

6. Opätovné darovanie je tiež jedna z možností

Každý má okolo seba predmety, ktoré nikdy nepoužil. Predtým, ako miniete peniaze za niečo nové, zvážte darovanie niečoho, čo už máte. Len sa uistite, že ste to nepoužili a stav je stále dokonalý. Môžete znovu darovať takmer všetko – knihy, oblečenie, sviečky, hračky. Nikto nemusí vedieť, že ste si ich nekúpili, len sa uistite, že nimi neobdarujete osobu, ktorá vám darček dala pôvodne! To by bol trapas.

7. Použite hotovosť

Platba v hotovosti spôsobí, že je psychologicky ťažšie minúť viac ako pri použití kreditnej alebo debetnej karty. Nič nenapovedá lepšie, že vám došli peniaze, ako prázdna peňaženka. Používanie hotovosti je jednoduchý spôsob, ako neprečerpať prostriedky. Akonáhle sa vám hotovosť minie, znamená to, že ste dosiahli maximálny rozpočet na darčeky a je čas prestať míňať.

Zdroj: Mechaniq/shutterstock.com

8. Nakupujte online

Uskutočnenie väčšiny vašich nákupov online vám pomôže zostať v rámci rozpočtu. Dokážete presne vidieť, koľko míňate, ešte skôr ako niečo skutočne kúpite. Ak sa hodnota vášho online nákupného košíka blíži k hranici darčekového rozpočtu, je čas prestať prehliadať a kliknúť na okienko Check out.

9. Žiadne emocionálne utrácanie

Emócie majú tendenciu vládnuť nad našim rozhodovaním, často vtedy, keď by nemali. Buďte preto opatrní pri nákupe darčekov založených na emóciách. Nedovoľte, aby vás to, ako cítite k danej osobe, prinútilo kúpiť niečo drahé, čo príjemca ani nemusí chcieť alebo potrebovať.

10. Treba vedieť kedy prestať

Toto je najdôležitejší krok k dodržaniu rozpočtu pri nákupe darčekov. Po „odfajknutí“ každej položky zo zoznamu prestaňte míňať peniaze. Prestaňte ich míňať najmä vtedy, keď ste už vyčerpali celý svoj darčekový rozpočet. Aj to je v poriadku, že sa zmestíte pod rozpočet a neutratíte každý cent, ktorý ste určili na dary.

11. Darujte zážitok

Čas, ktorý venujete spoločným aktivitám, je niekedy hodný viac ako akýkoľvek darček. Myslite na piknik, deň na kúpalisku, výlet do zábavného parku, filmový večer s pukancami a kolou. Tú špeciálnu osobu považujte za svojho čestného hosťa a doprajte jej kráľovskú pozornosť.

12. Darujte spomienku

Fotografia je hodna tisíc slov. Či už má podobu videoprezentácie, fotoalbumu alebo dokonca len zarámovaného obrázka, fotografické darčeky sú zábavné, zmysluplné a zvyčajne dosť hospodárne.

13. Jedlo miluje každý!

Jedlo je univerzálnym pôžitkom a nikto nebude sklamaný, keď dostane slušnú zásobu svojej obľúbenej maškrty. Napríklad milovník čaju krásny hrnček, rôzne čaje, kvalitný med a čajové sušienky. Gaučový milovník športu výber remeselných pív a snackov, ktoré si môže vychutnať pri sledovaní svojej obľúbenej športovej udalosti. Možností je neúrekom! Veď už predsa dávno vieme, že najrýchlejšia cesta k srdcu niekoho vedie cez jeho žalúdok!

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Vladimír Rejholec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM