Monika Földešiová Rôzne

Ďalších 300 nezamestnaných

V nitrianskom regióne príde o prácu ďalších vyše 300 ľudí. Hromadné prepúšťanie ohlásili v priebehu februára štyri firmy. Jedna z nich pôsobí v elektrotechnickom priemysle, dve v odevnom a jedna spoločnosť sa zaoberá výrobou plastov.

Ohrozených je 317 pracovných miest, informovala Bronislava Pekárová, riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Nitre.
V tomto roku už prišlo o prácu v dvoch firmách v Nitre a v Zlatých Moravciach niekoľko stoviek ľudí. Výrobca LCD televízorov Foxconn Slovakia prepustil 473 zamestnancov. Vedenie firmy zdôvodnilo prepúšťanie poklesom objednávok. Bývalá šampiňonáreň v Topoľčiankach, spoločnosť Global Progres, tiež nahlásila hromadné prepúšťanie. Spoločnosť sa dostala do konkurzu, prepúšťanie má ukončiť do konca marca tohto roka. Z tejto firmy pribudlo do evidencie úradu práce doteraz 68 ľudí. Ku koncu januára dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Nitra 9,11 percenta, čo je o 0,11% viac v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Úrad práce evidoval 8454 uchádzačov o zamestnanie. V okrese Zlaté Moravce stúpla miera nezamestnanosti z 11,52 percenta na 11,86 percenta.
Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií plánuje ukončiť výrobu na Slovensku spoločnosť Flexmedical Slovakia s.r.o., ktorá pôsobí v priemyselnom parku vo Vrábľoch. Firma zaoberajúca sa výrobou a úpravou zdravotníckych pomôcok sa údajne rozhodla presunúť výrobu do Rumunska. O prácu by malo prísť do 250 ľudí. Úrad práce ani primátor Vrábeľ Tibor Tóth zatiaľ oficiálne informácie o prepúšťaní zamestnancov nemajú. „Formálne stanovisko spoločnosti som nedostal. Máme však informácie o tom, že firma rokuje s odberateľmi. Robíme opatrenia, aby do priemyselného parku prichádzali nové firmy,“ uviedol Tóth. Ukončenie výroby tejto spoločnosti by malo byť aktuálne v závere tohto roka.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM