Kultúra

DAB poteší aj v novom roku: Pripravuje štyri premiéry a chystá NOVINKU

Divadlo Andreja Bagara v Nitre plánuje v roku 2023 uvedenie štyroch nových premiér i modernizáciu svojho svetelného parku.

Ilustračný obrázok k článku DAB poteší aj v novom roku: Pripravuje štyri premiéry a chystá NOVINKU
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Podľa riaditeľa DAB Jaroslava Dóczyho je najpozitívnejšou správou v novom roku skutočnosť, že ľudia aj po dvojročnej pandemickej pauze na divadlo nezabudli a stále doň radi chodia.

Čo pripravujú?

Zvýšený záujem o divadelné predstavenia DAB zaznamenalo už v druhej polovici uplynulého roka. Pozitívny trend je podľa Dóczyho badateľný aj v novom roku. „Naozaj sa ukazuje, že diváci na naše divadlo nezabudli a nestratili oň záujem. Čísla návštevnosti ukazujú, že naše predstavenia navštevujú a radi u nás zmysluplne trávia svoj čas,“ zhodnotil Dóczy.

DAB už počas jesennej časti aktuálnej divadelnej sezóny uviedlo premiéru inscenácie Rozsobáše, ktorá je adaptáciou piatich poviedok Boženy Slančíkovej Timravy. V druhej časti sezóny sa diváci môžu tešiť na premiéry inscenácií Nevesta alebo Zdá sa mi, že hrmí, Zlatá lýra, Pribina (Making of) a Domov.

Prečítajte si tiež

Podľa riaditeľa divadla je dobrou správou, že aj napriek rastúcim cenám energií a ďalších nákladov DAB neplánuje zvyšovať vstupné. „Je vidno isté pozitívne tendencie, keď pre teplé počasie ceny energií nestúpajú až takým tempom ako vlani. Vtedy sme za prvé dva mesiace minuli náš celoročný rozpočet na energie. Veríme, že tento rok už nebudeme musieť opäť zápasiť s nepredvídateľnými cenami, ktoré by stúpali o stovky percent,“ doplnil Dóczy.

Príprava na modernizáciu

DAB sa tento rok pripravuje aj na modernizáciu svojej techniky. Divadlu sa podarilo získať dotáciu vo výške 200-tisíc eur. Určená je na nákup nového svetelného parku. „Už niekoľko rokov sa snažíme uberať cestou ‚zeleného divadla‘. V rámci tejto línie chceme znižovať energetickú náročnosť našej budovy, ktorá je naozaj veľmi vysoká. Verím, že vďaka novému osvetleniu sa nám podarí dosiahnuť významné úspory,“ vysvetlil Dóczy.

Projekt plánuje DAB realizovať počas divadelných prázdnin. „Očakávame, že moderné inteligentné svetlá prinesú nielen úsporu na energiách, ale uľahčia a zjednodušia aj ich ovládanie a celkovo zlepšia a zmodernizujú svietenie na javisku,“ dodal Dóczy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM