Kultúra

DAB pokračuje s prípravou novej hry: Študentom vysvetlí, ako funguje les

Nitrianske Divadlo Andreja Bagara nezaháľa. Pripravuje novú vzdelávaciu inscenáciu s ekologickou tematikou.

Ilustračný obrázok k článku DAB pokračuje s prípravou novej hry: Študentom vysvetlí, ako funguje les
Zdroj: DAB Nitra

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pokračuje v príprave edukatívnej inscenácie s názvom Kým nastane ticho. Hra s ekologickou tematikou vychádza z ťažby dreva a následných protestov v Tichej a Kôprovej doline v roku 2007.

Inscenácia upozorňuje aj na súčasnú rozsiahlu ťažbu dreva a jej následky na viacerých územiach Slovenska. „To je jedna rovina. V tej druhej prinášame témy, kde aj cez fyzikálne pokusy vysvetľujeme základné pojmy spojené s lesom, ako sú biodiverzita, wood wide web, či holiny… Hra nadväzuje na náš zámer pripravovať v divadle edukatívne projekty pre mladých ľudí. Po Hoaxe je toto druhá hra v poradí, v ktorej sme rozhodli venovať ekologickej téme,“ uviedla autorka inscenácie a jej dramaturgička Slavka Civáňová.

Hra je určená žiakom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom, jej tvorcovia však nechcú mladých divákov poučovať. „To bolo najtvrdším orieškom. Ako rozprávať edukatívne, aby to edukatívne nebolo, ako rozprávať didakticky, aby sme neboli didaktickí. Dnešné deti sú veľmi vnímavé a naozaj ich zaujímajú témy nielen ekologické, ale aj politické a spoločenské a ja ich beriem ako rovnocenných partnerov,“ uviedla režisérka inscenácie Iveta Ditte Jurčová.

Prečítajte si tiež

V inscenácii sa predstaví najmladšia herecká generácia umeleckého súboru DAB Nikolett Dékány, Tomáš Stopa a Andrej Remeník. Ako sami povedali, téma ekológie i jej spracovanie v inscenácii ich zaujalo.

„Divadlo je fajn práve v tom, že vie ľudí priviesť k nejakým témam a rozšíriť im obzory. My nechceme poučovať, snažíme sa túto tému spracovať výtvarnou umeleckou formou. Chceme, aby si tie myšlienky našiel mladý divák v inscenácii sám, aby to vyčítal z jej obrazov,“ povedal Remeník. „Tejto téme som sa veľmi potešila. Sama som ekologička a záleží mi na životnom prostredí. Som veľmi rada, že deťom o tejto téme niečo povieme,“ doplnila Dékány.

Premiéra inscenácie by sa mala konať v Štúdiu DAB v priebehu mája. „Dnes ešte nevieme povedať, či ju uvedieme ‚naživo‘ pred divákmi alebo v on-line priestore. Všetko záleží od pandemickej situácie,“ dodala Civáňová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac správ z Nitry a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM