Tlačové správy

Cyprus: Objavte kúsok exotiky v Európe

Viete, aká je najobľúbenejšia dovolenková destinácia Slovákov?

Ilustračný obrázok k článku Cyprus: Objavte kúsok exotiky v Európe
Zdroj: TASR

Áno, je to jednoduché, bezstarostná dovolenka v Chorvátsku je pre Slovákov číslo jeden. Ročne sem príde približne 370-tisíc turistov zo Slovenska a to z našej krajiny robí 8. krajinu v rebríčku štátov, z ktorých chodí do Chorvátska najviac turistov. Takže nie je nič výnimočné, ak na pláži počujete častejšie slovenčinu či češtinu ako chorvátčinu. Ak si chcete oddýchnuť tak, aby vám nič nepripomínalo domov, skúste kúsok európskej exotiky a navštívte Cyprus. Čím vás tento ostrov očarí?

Čo by ste mali o Cypre vedieť

Cyprus je prezývaný aj ako Ostrov lásky či Afroditin ostrov. Prečo? Kvôli povesti z gréckej mytológie, ktorá hovorí o tom, že práve na Cypre sa z bielej morskej peny zrodila Afrodita, bohyňa lásky a krásy. Takže už tušíte, že Cyprus budete mať bohatú históriu a máte pravdu. Na každom kroku tu cítite vplyv Benátok, Turecka, Grécka, Rimanov či Byzancie. Aj to z neho robí unikátne miesto plné pamiatok zapísaných v zozname UNESCO. Napríklad mesto Pafos, ktoré je miestom zrodenia Afrodity, je zapísané v zoznamoch kultúrneho dedičstva a jeho návšteva rozhodne stojí za to, či už kvôli čarovným plážiam alebo historickým pamiatkam.

Grécko-turecký ostrov

Kedysi sa chodilo ku moru aj kvôli boju proti akné a astme, dnes s pokročilou medicínou, sa tu chodí hlavne užívať si život. A pláže na Cypre rozhodne patria medzi tie najkrajšie v Európe, či už tie v Pafose, Pomose, Ayia Napa, Larnake či v Limassole. Jednoducho budete uchvátený krištáľovým morom, jemným pieskom a čistotou pláží. Cyprus je rozdelený na dve časti – tá severná patrí Turecku a tá južná zase Grécku. Hoci ich hranice vyzerajú ako vo vojnovej zóne, ostrov je pokojný a priateľský.

Navštívte Cyprus

Či si už si vyberiete dovolenku na Severnom Cypre alebo v jeho južnej časti, pochopíte, že aj keby povesť o zrode Afrodity nevznikla tu, tak ostrov si aj tak zaslúži prezývku Ostrov lásky, lebo si to tu skutočne zamilujete.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM