Nikoleta Kováčová Správy

Cykloraňajky si nenechala ujsť ani pani Emília (77): Bicykel je pre ňu SLOBODA

Ročne najazdí na bicykli priemerne 4-tisíc kilometrov. Jazda nielen v okolí Nitry ju nabíja energiou.

Ilustračný obrázok k článku Cykloraňajky si nenechala ujsť ani pani Emília (77): Bicykel je pre ňu SLOBODA
8
Galéria

Pani Emília nie je v Nitre neznáma. Čiperná dôchodkyňa sa po meste väčšinou presúva na bicykli. Zastavila sa aj na Cykloraňajkách, ktoré dnes zorganizovalo OZ Rozbicyklujme Ni­tru.

Dobrovoľníci na univerzitnom moste nakŕmili približne 80 cyklistov, korčuliarov a iných, ktorí na prepravu mestom využili kolobežku alebo iný nemotorový prostriedok.

Cyklistkou na dôchodku

Pani Emília nám prezradila, že hoci sa bicyklovať vedela už ako dieťa, aktívne sa jazdeniu v dospelosti nevenovala. „Kým som chodila do práce, bicykel som nemala, ani naň nebol čas. Ale keď som prestala pracovať, kúpila som si bicykel a odvtedy som na ňom,“ dodala so smiechom.

Táto dáma má 77 rokov a súhlasí s tvrdením, že možno práve kvôli bicyklu na svoj vek ani nevyzerá, ani sa naň necíti. „Keď si sadnem na bicykel – to je taká sloboda, voľnosť! Je to veľmi pekné. Idete po krajine, tam vidíte pekné pole, nádherných farebných vtákov, krásne obrobenú záhradku, potôčik, čo ústi do rieky. To sú momenty, ktoré na mňa veľmi dobre pôsobia.“

V Rakúsku sú ohľaduplnejší

Dôchodkyňa je na bicykli každý deň. „Aj v zime, ale len keď nie je sneh,“ upozorňuje. Priemerne do roka najazdí 4-tisíc kilometrov. Rada jazdí v okolí Nitry smerom na Krškany, Čechynce a Golianovo, či na druhú stranu do Lužianok, Čakajoviec.

„Najviac jazdím k jazerám do Cetína a mimo našej republiky. Zvyknem ísť vlakom do Bratislavy a odtiaľ bicyklujem do Rakúska.“ Tam sú podľa nej úžasní šoféri. „Keď prechádzam cez zebru, už zďaleka zastavujú a pustia ma. Sú tam ohľaduplní nielen voči cyklistom, ale aj voči chodcom,“ dodáva pani Emília.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež:

Cykloraňajky v Nitre
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM