Rastislav Búgel Správy Samospráva

Cyklistov možno vpustia na pešiu zónu: Nitrianska radnica zvažuje okolnosti

Dopravné pravidlá na nitrianskej pešej zóne sa možno zmenia. Magistrát uvažuje o tom, že vyhovie občianskej iniciatíve Rozbicyklujme Nitru, ktorá sa usiluje o povolenie jazdy cyklistov v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Cyklistov možno vpustia na pešiu zónu: Nitrianska radnica zvažuje okolnosti
Foto: Rastislav Búgel

Iniciatíva vznikla v druhej polovici roka 2016 s cieľom zvýšiť povedomie Nitranov nielen o rekreačnej cyklistike, ale aj o využívaní bicykla ako bežného dopravného prostriedku. „Zároveň chceme vyriešiť niektoré akútne problémy bicyklovej dopravy v Nitre. Tu treba spomenúť predovšetkým aktivity súvisiace s povolením jazdy cyklistov na pešiu zónu,“ uvádza sa vo vyhlásení iniciatívy.

Len vo večerných a skorých ranných hodinách

V súčasnosti môžu bicyklisti vstupovať na nitriansku pešiu zónu medzi 19. a 10. hodinou. Aby ich radnica mohla na pešiu zónu vpustiť aj v inom čase, musí sa k prípadným zmenám najprv vyjadriť dopravný inšpektorát. „Pretože pešia zóna je pešia zóna a keď bude vyznačená inak a bude sprístupnená aj cyklistom, tak tam bude musieť byť dohodnutý nejaký dopravný režim,“ pripomenul nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Orientácia na cyklotrasy

Ako uviedol, jednou z možností je znížiť počet hodín, kedy je zóna pre cyklistov uzavretá. „Len čo dostaneme stanovisko od dopravného inšpektorátu, tak rozhodneme. Máme na to rôzne názory, vo výbore mestskej časti to, myslím, bolo schválené. Ja osobne by som tiež nebol proti. Treba ale zdôrazniť, že by sa tu museli dodržiavať určité bezpečnostné opatrenia. Aj cyklisti si musia uvedomiť, že musia rešpektovať chodcov alebo mamičky s deťmi. Takže by som celé to fungovanie videl skôr v nejakej zóne tolerancie,“ uviedol Dvonč.

Podľa jeho slov by však výsledkom snahy cyklistov jazdiť aj v úplnom centre mesta nemalo byť masové sprejazdnenie pešej zóny. „Možno by malo ísť skôr o umožnenie prejazdu. Bicyklisti by sa mali skôr orientovať na cyklotrasy, ktoré plánujeme a ktoré chceme zrealizovať. Ide o 15 kilometrov ciest a to je obrovské množstvo, ktoré by malo byť tento rok hotové. Myslím, že by to cyklistom malo vytvoriť podmienky na rozbicyklovanie Nitry,“ dodal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM