Správy

Čučoriedky, broskyne aj čerešne: V Botanickej záhrade SPU vzniká nový ovocný sad

V priestoroch Demonštračnej záhrady Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vzniká na ploche 0,8 hektára nový ovocný sad.

Ilustračný obrázok k článku Čučoriedky, broskyne aj čerešne: V Botanickej záhrade SPU vzniká nový ovocný sad
4
Galéria
Zdroj: SPU Nitra

V novom sade je vysadených 120 kusov čučoriedok v šiestich odrodách, päť odrôd broskýň v počte 137 kusov, z toho jedna nektárinka a jedna tzv. sendvičová broskyňa, 21 odrôd jabloní v počte 840 kusov a šesť odrôd čerešní v počte 322 kusov.

Väčšina odrôd je licenčne chránená, sú to tzv. klubové odrody, ktoré sú dostupné len pre profesionálnych producentov.

Opora pre stromčeky

„Museli sme podpísať doložku, že z týchto stromov sa nebude odoberať žiadny množiteľský materiál. Stromčeky pochádzajú z rôznych škôlok v Európe,“ potvrdil garant sadu Ján Mezey z Ústavu záhradníctva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU.

Podľa hovorkyne univerzity Renáty Chosraviovej sa v priebehu jesene 2021 začalo s výstavbou železobetónovej opornej konštrukcie pre nový intenzívny sad ovocných drevín. Konštrukcia bude slúžiť ako opora pre stromčeky, ale poskytne vo forme sietí aj ochranu proti krupobitiu, čiastočne aj slnečnému úpalu a prostredníctvom špeciálnej nadkorunovej fólie i ochranu proti nadmernému množstvu vlahy, ktorá môže spôsobovať praskanie plodov čerešní v priebehu dozrievania.

Prečítajte si tiež

Prebiehať bude výskum

Systém bude v budúcnosti rozšírený aj o bočné zasieťovanie, ako ochrana proti novým škodcom. Samotná výsadba stromčekov bola zrealizovaná v máji 2022 pomocou špeciálneho vysádzacieho stroja.

Najdôležitejšie činnosti v novom sade budú vykonávať pracovníci Ústavu záhradníctva FZKI, ako aj študenti v rámci odborných predmetov, kurzov a individuálnych terénnych cvičení. Vybrané činnosti budú zabezpečované pracovníkmi Botanickej záhrady SPU v Nitre. Keďže ide o výskumný projekt, v sade bude prebiehať aj výskum mimo tém záverečných prác. Keďže väčšina odrôd vysadených v sade je na území Slovenska nová, súčasťou starostlivosti o sad bude aj komplexné hodnotenie kvantitatívnych a kvalitatívnych parametrov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

V Botanickej záhrade SPU vzniká nový ovocný sad
4
Galéria
Zdroj: SPU Nitra
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM