Správy

Covid-19 na muške: Riziko nákazy podstupujú s každou službou aj mestskí policajti

Na možné riziko nákazy musia v službe myslieť aj mestskí policajti. Niektorí ľudia ich totiž hneď neupozornia, že sú pozitívne testovaní.

Ilustračný obrázok k článku Covid-19 na muške: Riziko nákazy podstupujú s každou službou aj mestskí policajti
Zdroj: Rastislav Búgel

Vo svete zúri pandémia koronavírusu už takmer rok. S týmto faktom sa učia žiť všetci od detí až po seniorov. Neľahkú situáciu zažívajú najmä povolania, ktoré zasahujú pri ochrane zdravia, života alebo majetku.

Pre mnohých sa stáva Covid-19 doslova „chorobou z povolania“. Riziku sa v službe vystavujú aj mestskí policajti.

Útek z karantény

V Nitre dohliadali napríklad na dodržiavania karantény na Borovej ulici, Orechovom dvore i v ubytovni nitrianskeho amfiteátra, kde boli do karantény umiestňovaní bezdomovci. Mestskí policajti im denne zabezpečovali aj stravu.

„V jednom prípade sa stalo, že takáto osoba odmietala zostať v karanténe a z ubytovania, ktoré nebolo zabezpečené ako ústav na výkon trestu, utiekla a mestskí policajti museli zabezpečiť jej návrat do karanténnych priestorov, samozrejme pomocou priameho osobného kontaktu,“ priblížil prácu mestskej polície Erik Duchoň.

Ničím neobvyklým nie sú v Nitre ani stretnutia s tzv. „pochybovačmi“ existencie koronavírusu alebo „odmietačmi“ nosenia ochranných rúšok.

Ďalšie prípady

Nedávno mestský policajt v snahe pomôcť s tlmočením, vzal do rúk mobilný telefón vietnamského občana, priložil si ho k uchu a až na konci hovoru s tlmočníkom sa dozvedel, že majiteľ telefónu sa práve vracia z testovania a je pozitívny na Covid-19.

Policajti často preverujú aj oznamy o osobách ležiacich na zemi. V mnohých prípadoch sa až po niekoľkých minútach dozvedeli, že osoby môžu byť pozitívne na nový koronavírus.

„Títo občania mohli byť, a často aj boli, zranení, chorí, prípadne im hrozili iné komplikácie z dôvodu intoxikácie alkoholom alebo to boli osoby bez domova, u ktorých je hygiena na veľmi nízkej úrovni,“ hovorí Erik Druchoň.

V súčasnosti sú na koronavírus pozitívni traja príslušníci Mestskej polície v Nitre a jeden je v karanténe. „Nedávno sa vyliečili alebo sú po desaťdňovej karanténe ďalší traja mestskí policajti,“ dodal Erik Duchoň, náčelník Mestskej polície v Nitre.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM