Rastislav Búgel Rôzne

Colný úrad varuje: Stovky podnikateľov sa v Nitre ešte neprišli registrovať!

Stovky podnikateľov nie sú zaregistrované na Colnom úrade v Nitre. Od 1. januára tohto roka majú platitelia DPH povinnosť komunikovať s colným úradom pri správe spotrebných daní elektronicky.

Ilustračný obrázok k článku Colný úrad varuje: Stovky podnikateľov sa v Nitre ešte neprišli registrovať!
Zdroj: Webnoviny.sk

Colný úrad Nitra vyzýva platiteľov DPH, aby sa okrem registrácie na daňovom úrade zaregistrovali aj na colnom úrade čo najskôr a vyhli sa tak náporu pred podaním daňového priznania, upozorňuje podnikateľov hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher. 

Iba niekoľko stoviek

 Elektronická komunikácia je od januára povinná s každým správcom dane, teda s daňovým aj colným úradom. Dohoda o elektronickom doručovaní, ktorú podnikateľ podpísal s daňovým úradom, nestačí na komunikáciu s colným úradom. Podnikateľovi síce zostáva to isté ID číslo, ale dohodu je podľa zákona potrebné podpísať s každým správcom dane osobitne. „Kým s daňovým úradom si prišli dohody o elektronickej komunikácii podpísať tisícky podnikateľov, na colnom úrade si túto povinnosť zatiaľ nesplnilo niekoľko stoviek platiteľov DPH,“ informoval Pacher.

Potrebujú ich zaregistrovať

Na colný úrad si musí prísť podpísať dohodu o elektronickej komunikácii každý platiteľ DPH, ktorý sa zaoberá činnosťami súvisiacimi s predmetom spotrebnej dane (tabakové výrobky, lieh, pivo, víno, minerálne oleje, medziprodukt, elektrina, zemný plyn, uhlie). Ak si už podpísali dohodu na daňovom úrade, ID číslo im ostáva v platnosti, no colný úrad ich potrebuje tiež zaregistrovať.

Informácie aj osobne

Potrebné informácie je možné získať okrem portálu finančnej správy aj osobne na Colnom úrade Nitra na Priemyselnej ulici či na jednotlivých pobočkách v Topoľčanoch, Nových Zámkoch, Leviciach, Komárne a Štúrove. Colný úrad Nitra z tohto dôvodu predĺžil do 27. januára svoje úradné hodiny do 19. hodiny.

„Pokiaľ si podnikateľ nepríde podpísať dohodu s colným úradom, nie je možné sprístupniť daňovému subjektu oblasť spotrebných daní, napríklad daňové priznania na spotrebné dane, žiadosti o registráciu či hlásenia. Všetky formuláre aj s logickými a matematickými kontrolami sú pripravené v osobnej internetovej zóne daňového subjektu. Kým však registrátor na colnom úrade k ID číslu podnikateľa nepriradí podpísanú dohodu alebo zaručený elektronický podpis, nemôže tieto formuláre podnikateľ využívať,“ informoval hovorca.

Dohoda nie je potrebná

Daňový subjekt môže s colným úradom komunikovať aj prostredníctvom zaručeného elektronického podpisu. V tomto prípade nie je potrebné podpisovať Dohodu o elektronickej komunikácii, je však potrebné, aby sa osoba konajúca za daňový subjekt dostavila na colný úrad z dôvodu autorizácie a vytvorenia väzby. Pre väčšinu platiteľov DPH je pri spotrebných daniach termín na podanie daňového priznania 27. január 2014. 

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM