Správy

Čo sa deje v Mestskom parku v Nitre? Ľudia ostali pri tomto pohľade ZHROZENÍ

Mnohých návštevníkov parku trápi pohľad na vypílené stromy. Čo si o tom myslí dendrológ zo Štátnej ochrany prírody?

Ilustračný obrázok k článku Čo sa deje v Mestskom parku v Nitre? Ľudia ostali pri tomto pohľade ZHROZENÍ
10
Galéria
Zdroj: Tomáš Lenčo

V Novom parku prebieha od konca marca rozsiahla a plánovaná revitalizácia. Mesto na ňu získalo peniaze v rámci projektu Budovanie zelenej infraštruktúry.

Staré stromy

Súčasťou prác je aj výrub vybraných stromov z dôvodu bezpečnosti. „Previerky drevín v tomto parku neboli robené od jeho založenia v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Veková skladba stromov je tu okolo 60 rokov, preto sa po dôslednom zvážení pristúpilo k výrubu asi stovky stromov,“ zdôvodnil výrub hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Projekt počíta aj s náhradnou výsadbou. „Táto lokalita rozhodne ostane príjemným prírodným miestom určeným na oddych, stane sa však bezpečnejšou tým, že staršie a zdravotne poškodené stromy nahradia nové a zdravé jedince,“ ubezpečil hovorca mesta.

Prečo na jar?

Niektorým návštevníkom parku sa však nepáči načasovanie výrubu. Od apríla už prebieha vegetačné obdobie a rúbať sa môže len s povolením.

„Prečo sa v parku vypiľujú aj krásne zdravé stromy a ešte k tomu na jar, keď v nich už hniezdia vtáky a prebúdzajú sa k životu? Bolo mi do plaču, keď som to videla,“ pýta sa pani Janka primátora na sociálnej sieti.

Na výrub upozornil aj Tomáš z Nitry, ktorý to čo videl v parku prirovnal k rúbanisku.

„Pokiaľ ide o načasovanie, výrub jednotlivých drevín sme si prechádzali aj so Štátnou ochranou prírody SR. Niektoré stromy budú práve kvôli hniezdeniu vtáctva vyrúbané až na jeseň. Sme si vedomí, že k výrubu dochádza až v apríli, práve preto sme o ňom komunikovali so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR,“ uviedol hovorca mesta.

Čo si o tom myslí odborník? Prečítajte si vyjadrenie dendrológa zo ŠOP SR na druhej strane!

Revitalizácia v Novom parku v Nitre
10
Galéria
Zdroj: Tomáš Lenčo
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM