Čo je to 100% džús?
V posledných mesiacoch nastal akýsi „boom“ v pití čerstvých štiav z ovocia a zeleniny. V každom nákupnom centre sa nachádza malý „stánok“, kde si môžete vychutnať chuť naozaj čerstvého ovocia a zeleniny. Keď raz ochutnáte čerstvo vytlačenú šťavu, zis
Takéto šťavy nie sú vynikajúce len svojou chuťou, ale hlavne obsahom vitamínov, minerálov a iných významných látok. Pitie čerstvo vytlačených štiav podporuje trávenie, čistí a detoxikuje organizmus, znižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodáva telu energiu. Oproti tuhej potrave, ktorú organizmus trávi tri až päť hodín, čerstvé šťavy sú strávené v priebehu niekoľkých minút. Napriek tomu sú ovocie a zelenina najzdravšie v pôvodnom surovom stave, pretože práve ich šupka obsahuje množstvo vlákniny a vitamínov. Čerstvé šťavy by preto mali slúžiť len na spestrenie a oživenie stravy. Odporúčaná denná dávka sa má zvyšovať časom. Nemôžte teda začať zo dňa na deň piť veľké množstvo týchto štiav. Môže sa totiž stať, že si podráždite žalúdok, či sa vhádžete po celom tele ako následok alergickej reakcie. Nezabúdajte, že krabicových džúsoch sa nachádza ovocie a zelenina v koncentrovanej podobe. Avšak vo vytlačených šťavách prijímate naraz aj niekoľko veľkých pomarančov, jabĺk, či paradajok. Aby ste predišli prípadnému nadúvaniu, pripravujte si džúsy čisto zeleninové alebo čisto ovocné. Výnimku tvorí len jablko s mrkvou. Mimochodom, do mrkvových džúsov sa odporúča kvapnúť kvapka olivového oleja z dôvodu uvoľňovania betakaroténu.
Na záver niekoľko druhov ovocia a zeleniny a ich liečivé účinky: Mrkva: Znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Jednoduchý spôsob ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík. Paradajky: Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, množstvo vitamínu E, vitamín C a betakarotén. Banán: Vďaka obsahu tryptofanu je vynikajúcim antidepresívom, ktorý pozitívne vplýva na náladu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka (382mg/100g). Jeden – dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať. Pomaranč: Vitamín a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu. Kálium a magnézium organizmus prečisťujú. Sú zdrojom vitamínu C. Majú protirakovinové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné vlásočnice. Jablko: Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody, málo sacharidov a v šupke nepatrné množstvo vody. Mimoriadne bohaté sú na vitamíny a stopové prvky. Jablká majú vysoký obsah draslíka. Obsahuje až 30% vlákniny. Regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch. Pomáhajú pri hnačke a zápche.