Tlačové správy

Čo ďalej po promócii: Magisterské štúdium alebo práca?

Štúdium máte za sebou. Zložili ste štátne skúšky a vaša bakalárska práca bola úspešná. Teraz stojíte pred ťažkým rozhodnutím. Mali by ste pokračovať v magisterskom štúdiu alebo by ste mali nastúpiť do práce?

Ilustračný obrázok k článku Čo ďalej po promócii: Magisterské štúdium alebo práca?
Zdroj: University of New York in Prag

Toto rozhodnutie určite nie je ľahké a závisí od viacerých podmienok, vrátane toho, čo plánujete robiť po ukončení štúdia. Aby sme vám pomohli túto situáciu vyriešiť, ponúkame vám otázky, ktoré by ste si mali položiť skôr, než dospejete k rozhodnutiu.

V ktorej oblasti ste získali titul bakalár?

Môže to vyzerať ako zrejmá otázka, ale napriek tomu je dôležitá. Existuje niekoľko oblastí, kde získanie magisterského titulu výrazne zvyšuje šance na očakávaný nárast platu, zatiaľ čo v iných oblastiach nie je medzi jednotlivými tituly až taký veľký platový rozdiel.

Napríklad, podľa časopisu Forbes získanie titulu MBA v odbore zameranom na financie môže predstavovať rast platu o 88 %, zatiaľ čo získanie titulu v ošetrovateľskom odbore vám neprinesie oveľa viac peňazí navyše. Ak sa váš bakalársky program stane získaním magisterského titulu lukratívnejším, mohol by to byť skvelý nápad urýchliť si kariéru ďalším vysokoškolským vzdelaním.

Čo si môžete dovoliť minúť?

Univerzitné programy môžu byť drahé, vždy to závisí od príslušnej univerzity. Niekedy je najlepším ukazovateľom, či by ste sa mali na danú univerzitu prihlásiť to, či cena zodpovedá výške vášho rozpočtu.

Keďže ste si už položili otázku, či by ste absolvovaním magisterského štúdia získali finančnú výhodu, môžete ešte zvážiť, koľko budete platiť za to, aby ste získali zvýšenie platu vo svojej pracovnej kariére.

Ak sa chystáte minúť veľkú sumu peňazí za titul, ktorým nedosiahnete dobrú návratnosť svojej investície, pravdepodobne bude lepšie získať pracovné skúsenosti. Keď uvažujete o univerzitných magisterských programoch, pozrite sa, či ponúkajú štipendiá alebo finančnú pomoc, ktorá by vám pomohla znížiť náklady na štúdium.

Ako váš životopis vyzerá pre zamestnávateľa?

Bez ohľadu na to, či ste počas nižšieho stupňa vysokoškolského štúdia pracovali, alebo ste študovali na plný úväzok, skvelý životopis by mal byť vhodnou kombináciou pracovných skúseností a vzdelania.

Ak máte vynikajúce vysokoškolské výsledky, ale na pracovných pozíciách sa necítite sebaistí, potom vám prestávka medzi bakalárskym a magisterským programom pomôže vyplniť túto medzeru. Koniec koncov, mohli by ste si priniesť do magisterského programu jedinečné skúsenosti, ak by ste strávili rok dva v pracovnom procesu.

Na druhej strane, niektoré magisterské programy ponúkajú vynikajúce príležitosti, ako sú stáže alebo prístup na konferencie, ktoré vám zvýšia prestíž. Napríklad, ak vaše predchádzajúce pracovné miesta neboli úplne také, aké by ste si predstavovali, potom stáž v známej medzinárodnej spoločnosti alebo účasť v niečom takom ako Model Organizácie Spojených národov alebo Európska rada mladých, dostanú váš životopis na vyššiu úroveň.

Takže, keď sa zaujímate o programy, berte do úvahy aj aktuálny stav svojho životopisu a čo potrebujete, aby ste mu dodali niečo, čo by upútalo pozornosť zamestnávateľa. Pri výbere univerzity hodnoťte aj študentské kluby, stáže a mimoškolské aktivity. Veď nakoniec magisterské štúdium má preukázať ďalšiu úroveň vedomostí, takže sa uistite, že má program hodnotu, ktorá pridá vašej prestíži.

Aký máte dôvod ďalej študovať?

Možno jednou z najdôležitejších otázok, ktorú by ste si mali položiť, je tá, prečo vlastne chcete pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu. Ste nadšení z toho, že získate viac vedomostí a odborných znalostí v určitej oblasti, alebo to robíte len preto, že ste boli v škole celý svoj život a nenašli ste si prácu po ukončení štúdia? Pochopenie vašich motivácií vám môže pomôcť vyťažiť čo najviac zo svojho štúdia a ubezpečiť sa, že neskončíte univerzitu bez toho, že by ste vedeli, kam smerujete.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: University of New York in Prag
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM