Správy

Čo bude s čiernou stavbou na Podzámskej? Primátor neodporúča poslancom čakať!

Čierna stavba z lodných kontajnerov sa dostala až na rokovanie mestského zastupiteľstva. Mesto hovorí o minimálnej súčinnosti s exekútorkou. Požiada o jej výmenu.

Ilustračný obrázok k článku Čo bude s čiernou stavbou na Podzámskej? Primátor neodporúča poslancom čakať!
4
Galéria

Nitrianski mestskí poslanci vo štvrtok nerozhodli o osude čiernej stavby, ktorá pred rokmi vyrástla na Podzámskej ulici v pamiatkovej zóne pod Nitrianskym hradom. Ďalšie rokovanie o odstránení viacpodlažného objektu odložili na svoje marcové rokovanie.

Nelegálna stavba z lodných kontajnerov vznikla pod Nitrianskym hradom už pred takmer piatimi rokmi. Mesto má od 22. februára minulého roka právoplatné rozhodnutie o jej odstránení.

Aké budú náklady?

Mestské zastupiteľstvo malo na svojom štvrtkovom rokovaní rozhodnúť o tom, či čiernu stavbu zbúra za mestské peniaze a následne ich bude exekučne vymáhať od majiteľa stavby, alebo počká, kým peniaze vymôže exekútor, a až potom sa pristúpi k asanácii. Ani jeden z návrhov však napokon mestské zastupiteľstvo neschválilo.

Podľa vypracovanej projektovej dokumentácie sú náklady potrebné na asanáciu čiernej stavby odhadované na viac ako 254 000 eur. Podľa zástupkyne prednostu mestského úradu Ivany Buranskej však môžu byť v konečnom dôsledku ešte vyššie.

„Nepoznáme stavbu zvnútra a podľa našich zistení v objekte bývajú ľudia. Preto bude potrebné počítať aj s ich vysťahovaním, s vyprataním hnuteľných vecí a ich uskladnením. Treba rátať aj s ďalším nákladmi, napríklad na skládkovanie. Na Slovensku sa ešte takáto stavba nebúrala,“ pripomenula Buranská.

Prečítajte si tiež

Minimálna súčinnosť

Podľa jej slov mesto už v snahe odstrániť čiernu stavbu vykonalo všetky kroky, ktoré umožňuje legislatíva. Výsledkom je právoplatné rozhodnutie o odstránení stavby. To má byť vykonané na trovy majiteľa nelegálnej stavby. Problémom však je, že mesto zatiaľ na svojom účte neeviduje žiadne peniaze, ktoré by exekútorka od stavebníka získala.

„Treba povedať, že doterajšia súčinnosť s exekútorkou je minimálna, takmer žiadna. Uvažujeme preto nad tým, že požiadame exekučný súd v Banskej Bystrici o výmenu exekútora,“ uviedla Buranská.

Nitriansky primátor Marek Hattas vyzval poslancov, aby sa k problému postavili čelom. „Asi sa nikdy nestane, aby sa vymohlo exekučne 254 000 eur. Neodporúčam preto čakať, zvlášť keď tento istý stavebník už rieši podobnú stavbu aj v mestských lesoch,“ skonštatoval primátor. Mestskí poslanci sa nakoniec dohodli, že sa mesto najskôr pokúsi vymeniť exekútora a následne úrad na marcové rokovanie zastupiteľstva predloží návrh o odstránení čiernej stavby na Podzámskej ulici.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Čierna stavba na Podzámskej ulici v Nitre
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM