Rastislav Búgel Rôzne

Čistenie Zobora a skautský film: Nitrianska komunitná nadácia podporí 7 projektov

Nitrianska komunitná nadácia podporí sedem nových projektov. Na tento účel prerozdelí viac ako 4 200 eur.

Ilustračný obrázok k článku Čistenie Zobora a skautský film: Nitrianska komunitná nadácia podporí 7 projektov
Foto: Rastislav Búgel

Nitrianska komunitná nadácia počas prvého grantového kola prijala 25 žiadostí o grant. „Správna rada nadácie vybrala 7 z nich, ktoré podporí sumou 4 216 eur. Projekty sú podporené z finančných prostriedkov Mesta Nitra,“ informuje PR manažérka nadácie Petra Hadžová.

Letné pódium a vyčistenie Zobora

Grant vo výške 500 eur získalo OZ Triptych. Za získané peniaze v priestoroch Hideparku vybudovať nové pódium. Z grantu zakúpia ozvučovaciu techniku. Organizátori chcú zvládnuť narastajúci počet aktivít a ponúknuť kvalitnejší program podujatí.

„Tradičná akcia Jarné čistenie Zobora si v Nitre získala stovky nadšencov, ktorí každý rok vyčistia Zobor od ton odpadu,“ informuje Petra Hadžová. Nitriansky horský spolok získal z grantu 526 eur. Za tieto peniaze nakúpia materiál (rukavice, vrecia), zaplatia občerstvenie a odvoz odpadu.

Letný piknik a náučný chodník

Ďalším podporeným projektom sa stal letný piknik na najväčšom nitrianskom sídlisku. Amfiteáter na Dieloch tak ožije. V rámci pikniku si návštevníci môžu pozrieť výstavu fotografií pod názvom „Sídlisko cez objektív“, v sprievodnom programe nebude chýbať turnaj vo futbale a v streetbale a rôzne zábavné činnosti. „Grant využijú na zakúpenie potrebného materiálu a propagáciu podujatia,“ informuje PR manažérka NKN Petra Hadžová.

V priestoroch materskej škôlky Benkova na Klokočine vyrastie náučný chodník – Farma, kde budú spoločne s deťmi pestovať domáce rastlinky, kvety a drobné ovocie. Za získaných 1 000 eur bude môcť 93 detí vidieť ako rastie drobné ovocie, rastlinky a zelenina, čo podporí ich vzťah k tvorbe a ochrane životného prostredia od útleho veku.

Film o skautingu

Na tradičné rezbárstvo a košikárstvo sa zameralo OZ Galéria Trafačka. Za pomoci odborníkov a dobrovoľníkov usporiadajú remeselné dielne. „Prebiehať budú ako jednodňové kurzy, zavŕšené spoločnou grilovačkou detí a rodičov čím sa vytvorí príjemná komunitná atmosféra,“ informuje Hadžová.

Najstarší skautský oddiel v Nitre sa rozhodol priblížiť skauting širšej verejnosti prostredníctvom natočenia spomienok „old skautov“. Dokumentárny film o dejinách skautingu v Nitre bude prerozprávaný bývalými skautmi a bude viesť k poznaniu koreňov, dejín a osobností skautskej organizácie v Nitre. Grant vo výške 650 eur poslúži na výrobu a potlač DVD.

Piknik pred SPU

Za získaných 500 eur vznikne pred areálom SPU v Nitre verejný piknik pre študentov a širokú verejnosť. „Poukážu na fakt, že verejný priestor by mal byť vnímaný ako plnohodnotná súčasť života, ako miesto pre príjemné trávenie voľného času,“ informuje Petra Hadžová. Súčasťou Pikniku budú odborné prednášky a diskusie, rôzne aktivity ako napríklad čitáreň pod holým nebom, čajovňa v prírode a piknikovanie v tráve, ručné práce, cvičenie a zumba na verejnosti a rôzne umelecké a kultúrne aktivity.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM