Monika Földešiová Rôzne

Chybičky krásy Nitry (4) alebo Nitrianske ´opachy´

Aj dnes budeme po dlhšej odmlke pokračovať v seriály o nitrianskych nepodarkoch. Dnes sa zameriame na zdevastované, zbytočné a iné budovy/priestory, ktoré sú na zaplakanie.

Ilustračný obrázok k článku Chybičky krásy Nitry (4) alebo Nitrianske ´opachy´

Vystupovať, prosím… Rozbité cesty, nevyhovujúce parkovisko, zdevastované a hrdzavé prístrešky, samé holuby a ich výkaly… Reálna situácia, ktorú pozná každý cestujúci. Prístrešky a unimobunka, v ktorej do minulého roka bola administratíva a čakáreň, sú už viac než tri desaťročia staré. Najdlhšie trvajúcim problémom nitrianskych nástupíšť sú asi holuby a cestujúci prímestskej aj medzimestskej dopravy ich tak musia znášať takmer dennodenne. A to ani nevravíme o chýbajúcich lavičkách, množstve bezdomovcov a sociálne slabších Nitranov, ktorí bez váhania chodia od cestujúceho k cestujúcemu a pýtajú nejakú tú korunku. Mala by však nastať zmena. Podľa našich informácií sa pristúpi už budúci rok k rekonštrukcii, tá je nanajvýš potrebná. Zahŕňať by mala práce na cestách s novým asfaltovým povrchom, ako aj kompletné prerobenie prístreškov. Viac informácií o rekonštrukcii prinesieme onedlho v našej reportáži.

Výhľad ako z rozprávky. Či? Dlhé roky, snáď od zrušenia lanovej dráhy z dolnej stanice po pyramídu, to „tam hore“ riadne chátra. Počas slnečného víkendu stretnete pri pyramíde či na Zobore množstvo ľudí, ktorí utekajú za relaxom. Miesto relaxu tam však veľakrát nájdu sklamanie a znechutenie. Odpadky, graffiti, žiadny mobiliár, jedine výhľad stojí za to. Zmena by mala nastať aj v tomto prípade, samozrejme za predpokladu, ak sa nájde investor. Viac v reportáži [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.116184_Mys­lienka-lanovky-je-nie-vsetkym-pochuti.1]TU[/link]

Monštrum zvané City park Dlho rokov bol betónový skelet pri rieke jazvou na tvári mesta. A ešte stále je… S jeho dokončovaním sa po 5 rokoch začne na budúce leto, súčasné generácie však ešte dlho nezabudnú na tento nepodarok, na ktorom sa niekto riadne „nabalil“. A momentálna situácia? Diery v oplotení, ktoré nikoho netrápia, graffity na stenách, deti, ktoré sa tam hrajú pri trčiacich roxoroch alebo obyvatelia, čo kradnú materiál zo stavby. Viac o dokončovani City Parku [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.111733_A­ko-Sipkova-Ruzenka.1]TU[/link]

O Nedbalovu sa nedbá Budova bývalej materskej školy na Klokočine láka bezdomovcov, dílerov, kriminálnikov. Zničený je celý objekt vrátane okien, dvier, aj oplotenia. Viacerí obyvatelia okolitých bytových domov či už na Nedbalovej alebo Škultétyho ulici už niekoľkokrát Mestskej polícii v Nitre nahlásili výtržnosti v danom objekte. Buď ide o mládež, ktorá tam konzumuje alkohol alebo berie drogy, alebo bezdomovcov, ktorí ju využívajú ako strechu nad hlavou predovšetkým v zimnom období. Situácia nie je príjemná ani Komunitnému centru (KC), ktoré je so zničenou budovou spojené. Mesto si je všetkých spomenutých skutočností vedomé, momentálne však nie sú v rozpočte peniaze na opravu objektu.

„Čierna ovca“ v parku Mestský park na Sihoti bol po niekoľkých rekonštrukčných fázach zveľadený tak, že sa do neho vracajú obyvatelia i návštevníci Nitry v každom ročnom období na relax i šport. Na jeho samotnom konci, pri rieke Nitra a v blízkosti detských ihrísk však stojí vyplienený a zničený dom, nevedno kto je zaň zodpovedný. Vraj je v rukách súkromníka, podľa informácií z kataster portálu je majetkom mesta. Isté je, že zostáva večnou dilemou a opachou nitrianskej centrálnej zelene.

Kedysi vojaci, dnes… Dlhé roky nevyužívané a chátrajúce bývalé vojenské kasárne pod Zoborom patria už asi dva roky Mestu Nitra. Odvtedy sa vypracovalo množstvo štúdií a návrhov, ako by sa dalo celé priestranstvo využiť. Zapojili sa študenti, časť pozemkov dokonca patrí archeológom, nitrianske divadlo by tam malo mať sklad, policajti cvičisko pre psov, a tak ďalej a tak ďalej. Charakter by mal byť podľa všetkého multifunkčný, už dlhšiu dobu je však okolo nich opäť ticho.

Plačúca fontána Priestor pred Krajským súdom v Nitre, súčasťou ktorého je malé námestie, nefunkčná fontána a pamätník k obetiam druhej svetovej vojny sa tiež nedá pokladať za reprezentatívny charakter krajského mesta. Ešte pred komunálnymi voľbami v roku 2010 vznikla vôľa postaviť tam sochu M.R. Štefánika a s ním aj zveľadiť priestor, vtedajší poslanci to však neschváli a v súčasnosti je téma stále vecou diskusie.

Poznámka: Niektoré z uvedených budov a priestorov boli svojho času architektonickými skvostmi. Poukázať sme chceli nato, že keď sa o ne patrične nestará a ich osud sa vloží do pochybných rúk, môže to dopadnúť aj takto…

nitrianske opachy
25
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM