Viktória Botošová Rôzne Recept na dnes

Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne novozámocké recepty, poznáte lepšie?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Novozámčania. Čo všetko sa z nej dá pripraviť a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne novozámocké recepty, poznáte lepšie?
Foto: Viktória Botošová

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v záhradách, v okolí hrádze, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. O tom, kde si môžete natrhať bazu v Nových Zámkoch sme vás už informovali v článku – Sezóna bazy je už tu: Kde v okolí Zámkov si ju z prírody môžete nazbierať?

Baza sa používa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Pani Simona zbiera bazu, pretože má vraj táto rastlina bohaté využite. Údajne sa z nej dá robiť aj pálenka, ale najčastejšie z nej ľudia robia sirup. Fantastický je podľa nej aj bazový džús. Recept je jednoduchý a zaručí vám túto lahôdku bez konzervantov a rôznych farbív.

„Džús robievam z 10 litrov prevarenej vody, kila cukru, z toho 20 dkg upáliť na karamel, 2 dkg kyseliny citrónovej, pridám šťavu z dvoch citrónov a 40–50 kvetov bazy – nechať stáť 24 hodín, občas premiešať,“ prezradila svoj recept, ktorý odporúča podávať s ľadovými kockami.

„Ja si z bazy najradšej robievam čajík. Umyjem ju a nechám vysušiť. Buď si pripravujem čaj zo zaliatej čerstvej bazy, alebo usušenú využijem na čaj aj v zime. Osviežujúci bazový ice tea na leto dochutím citrónom a podávam s ľadom,“ prezradila študentka Katka svoj recept, ako využiť nazbieranú bazu.

„Z kvetov bazy pripravujeme doma sirup, deti ho majú veľmi radi“ povedala Vanesa, ktorá doplnila, že ho pripravuje zo 40 veľkých kvetov bazy, štyroch litrov vody a štyroch kg cukru. „Sirup nakoniec dochutím citrónovou šťavou a na leto mám osviežujúci nápoj, ktorý buď vychladím, alebo pridám kocky ľadu,“ dodala.

„Nedávno som videla na internete recept na vyprážané bazové kvety a rozhodla som sa ich vyskúšať. Môžem len odporúčať, je to naozaj výborné,“ uvidela Bianka. „Bazové kvety umyjeme, osolíme a obalíme ich v trojobale, klasicky ako rezeň a vyprážame ich na panvici. Podávame so zemiakmi. Obaľujú a jedia sa len kvietky, stonky nie,“ podotkla.

Kvietky sa však podľa jej slov dajú pripraviť aj na sladko s cukrom a môžu sa podávať s džemom a poprášené práškovým cukrom.

Máte aj vy o nejaký chutný a zdravý recept z bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na botosova@global24.sk.

Prečítajte si aj:
Ako najlepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM