Správy

Chrípka sa hlási o slovo: V Nitrianskom kraji stúpol počet chorých

Zdá sa, že chrípka sa pokúša o návrat. Lekári zaznamenali v 23. kalendárnom týždni väčší počet ochorení.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka sa hlási o slovo: V Nitrianskom kraji stúpol počet chorých
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Spolu s pandémiou koronavírusu sa darí udržať pod kontrolou aj chrípkovú sezónu. Prispieť k tomu mohla karanténa, nosenie rúšok, používanie dezinfekčných prostriedkov a zvýšená hygiena.

S uvoľňovaním opatrení v súvislosti s koronavírusom sa začínajú prebúdzať aj vírusy, ktoré spôsobujú chrípku. Za 23. kalendárny týždni v Nitrianskom kraji síce zaznamenali pokles chorobnosti na akútne respiračné ochorenia o 3,5% oproti predchádzajúcemu kalendárnemu týždňu, ale zvýšila sa chorobnosť na chrípku.

Nárast chrípky

„Spolu bolo hlásených 905 akútnych respiračných ochorení (chorobnosť 241,5/100 000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov). Z toho na chrípku a CHPO bolo hlásených 65 ochorení (chorobnosť 17,3/100 000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov), čo je 7,2% z počtu všetkých ARO,“ informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre.

Podľa hygienikov to predstavuje nárast chrípky a chrípke podobných ochorení o 26,6% oproti minulému kalendárnemu týždňu.

Najvyššia vekovošpecifická chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola v skupine 0 až 5 ročných detí. „Priebeh ochorení bol komplikovaný u 30 osôb, čo predstavuje 3,3% z celkového počtu hlásených ochorení, z toho bolo 53,3% sinusitíd (zápalov prínosových dutín), 10,0% pneumónií (zápalov pľúc) a 36,7% otitíd (zápalov stredného ucha),“ konštatuje RÚVZ v Nitre.

Ochorenia hlásilo 59% praktických lekárov pre deti a dorast a 54% lekárov pre dospelých. SARI nebolo v Nitrianskom kraji zaznamenané.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM