Peter Štrbo Rôzne

Chrípka opäť na vzostupe

Počet akútnych respiračných ochorení (ARO) v 47. kalendárnom týždni oproti predchádzajúcemu stúpol o 17,1 percenta. Nahlásených bolo 46.738 ARO. Najviac chorých bolo v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji.

Najvyšší vzostup chorobnosti zaznamenali v Košickom kraji. Najčastejšie boli choré deti vo veku 0 – 5 rokov. Pre množstvo chorých detí bola zavretá jedna základná škola v Trnavskom kraji a jedna materská škola a Košickom kraji. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1098 osôb, čo predstavuje 2,3 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sínusitídy (616). Ostatné komplikácie tvorili otitídy (266) a pneumónie (216). Ochorenia hlásilo 63 percent lekárov pre deti a dorast a 54 percent praktických lekárov pre dospelých. Najviac hlásení bolo z Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja a najmenej z Bratislavské­ho kraja.

Ako chrípka a chrípke podobné ochorenia (CHPO) bolo v 47. kalendárnom týždni hlásených 4848 ochorení, čo predstavuje 10,4 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Oproti predchádzajúcemu týždňu počet chorých na chrípku stúpol o 19,9 percenta. Najviac chorých bolo v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Najvyšší vzostup chorobnosti evidovali v Bratislavskom kraji. Najčastejšie mali chrípku deti vo veku 0 – 5 rokov.

Zdroj: TASR, Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM