Rastislav Búgel Samospráva

Ceny bytov sa v Nitre ustálili: Ľudia najviac kupujú tie menšie

Ceny nehnuteľností v Nitre sa po poklese v predchádzajúcom období ustálili a momentálne sa neočakávajú výraznejšie cenové skoky. Popularite sa tešia aj podnájmy.

Ilustračný obrázok k článku Ceny bytov sa v Nitre ustálili: Ľudia najviac kupujú tie menšie

Konštatoval to realitný maklér Peter Spišiak. Podľa jeho slov je v súčasnosti najväčší záujem o garsónky, jedno a dvojizbové byty. „V Nitre sa garsónky predávajú v cenových hladinách od 30.000 do 36.000 eur. Jednoizbové od 40.000 do 63.000 eur a dvojizbové od 50.000 do 70.000 eur. Väčšie byty sa už predávajú komplikovanejšie, pretože tie ceny sú tam úplne iné. Začínajú niekde na úrovni 55.000 eur pri trojizbových bytoch až po 95.000 pri štvorizbových,“ uviedol Spišiak. Ako pripomenul, vplyv na cenu bytu má okrem jeho technického stavu aj lokalita, v ktorej sa nachádza. V Nitre sú najdrahšie byty v Starom Meste a na sídlisku Chrenová.

Trh sa nezastavil

Aj napriek kríze sa trh s realitami v Nitre nezastavil. Dôvodom je podľa Spišiaka relatívne veľká šanca nájsť si tu zamestnanie. „Tá možnosť zamestnať sa tu je, síce nie je tak ako v Bratislave, ale stále sa tu dá nájsť práca. Preto tie byty majú svoju hodnotu a ľudia ich kupujú. Všetko to vlastne záleží od infraštruktúry a práve tej možnosti nájsť si zamestnanie,“ vysvetlil. Aj z toho dôvodu sú ceny bytov v menších, napríklad okresných mestách nižšie. Napríklad v Nových Zámkoch či Leviciach sa dajú kúpiť aj o viac ako tretinu lacnejšie ako v Nitre. „Cena garsónky sa tu pohybuje od 18.000 do 36.000 eur. Jedno a dvojizbové byty sú v hladinách od 24.000 eur do 44.000 eur. Ceny trojizbových bytov sa tu začínajú niekde na úrovni od 39.000 eur,“ konštatoval Spišiak.

Na kúpu majú rôzne dôvody

Klienti realitných kancelárií kupujú podľa jeho slov byty z rôznych dôvodov. Prvoradým je snaha vyriešiť si svoje bývanie. Často však ľudia kúpu bytu považujú za dobrú investíciu. „Snažia sa tak chrániť svoje peniaze pred infláciou. Nehnuteľnosti sú potom prenajímané. Pri dobre nastavenej cene prenájmu zostávajú prenajímateľovi financie aj na splátku hypotéky či iného úveru a po splatení mu nehnuteľnosť v určitej hodnote zostane,“ vysvetlil.

Populárny podnájom

Trh s podnájmami je v Nitre podľa jeho slov pomerne živý. „Byty si prenajímajú často študenti. To je výhoda Nitry ako študentského mesta, pretože študenti sú tu pomerne silná skupina podnájomníkov, aj keď nie všetci majitelia bytov ich radi vidia. Samozrejme, ďalšou skupinou sú mladé rodiny, ktoré sa snažia postaviť na vlastné nohy. Odchádzajú od svojich rodičov, chcú mať nejaký spoločný byt, ale nemajú ešte peniaze na to, aby si kúpili svoj vlastný. Tak situáciu riešia takýmto spôsobom,“ dodal Spišiak.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM