Správy

Canisterapeutka Kvetka s fenkou Barčou: Rozdávajú lásku a radosť všade, kam prídu, FOTO

Z ich prítomnosti sa tešia deti aj dospelí klienti s rôznymi diagnózami. Kveta Néveriová sa už päť rokov venuje canisterapii. V rozhovore nám prezradila, čím je takýto psí terapeut výnimočný.

Ilustračný obrázok k článku Canisterapeutka Kvetka s fenkou Barčou: Rozdávajú lásku a radosť všade, kam prídu, FOTO
29
Galéria
Zdroj: Kveta Néveriová

Kveta Néveriová mala od detstva veľmi kladný vzťah ku psom. Dnes sú jej vernými spoločníkmi aj pri práci, ktorou pomáha ľuďom s rôznymi diagnózami. Už päť rokov aktívne vykonáva canisterapiu. Je to metóda, pri ktorej sa využíva pozitívne pôsobenie psa na človeka.

Silným liečebným prostriedkom je práve bezpodmienečná, bezvýhradná láska a náklonnosť psa, ktorý neposudzuje, nerobí rozdiely, nemá predsudky.

„Moja cesta sa začala v sociálnych službách pred viac ako desiatimi rokmi, kde som sa zoznámila s ľuďmi s rôznymi diagnózami a tým súvisiacimi obmedzeniami. Na to úplne prirodzene nadviazala canisterapia, nakoľko mám od detstva veľmi kladný vzťah ku psom. Samotnú canisterapiu vykonávam aktívne piaty rok. Predchádzalo tomu teoretické vzdelávanie, ktoré začalo oveľa skôr. Takisto výber vhodného plemena – u nás padla voľba na labradoodle,“ prezradila pani Kveta.

Canisterapeutický pes, ktorého môžete vidieť aj na fotografiách, sa volá Barča. „Pracujeme ešte s Emmou, ktorá ide skladať skúšky. A dvoch máme vo výcvikovej fáze – Dorotku a Teddyho. Potrebujem viac psíkov kvôli welfare, aby som ich mohla striedať a tým zabránila preťaženiu,“ dodáva canisterapeutka Kvetka.

Prečítajte si tiež

Čím je vlastne tento psík špeciálny? Čo všetko musí vedieť?

Konkrétne labradoodle je pre mňa vhodný vďaka viacerým jeho vlastnostiam. Je kontaktný, ľahko sa cvičí, s radosťou spolupracuje s klientmi, je veľmi milý na pohľad a príjemný na dotyk. Už samotná jeho prítomnosť harmonizuje priestor. Intervenčný pes je špeciálne cvičený a odborne vedený. Pri šteniatku začíname cielenou socializáciou a výchovou. Nasleduje základný a neskôr canisterapeutický výcvik, ktorý je zakončený skúškou psa, tak ako aj psovoda. Popri našej činnosti je dôležité spomenúť aj welfare našich psích „parťákov“. To znamená umožniť psovi správať sa prirodzene, zabezpečiť mu dostatok psychického a fyzického odpočinku. Jednoducho nechať psa byť psom.

Aké zariadenia navštevujete?

Naše tímy občianskeho združenia – Z farebného domčeka, navštevujú rôzne zariadenia sociálnych služieb, denné stacionáre, centrá pre rodiny s deťmi, materské škôlky a základné školy v rámci edukácie. Mojou srdcovkou je Spojená škola internátna v Leviciach, kde navštevujem stálu skupinu detí už viac ako štyri roky. Na týchto detičkách mám možnosť najlepšie sledovať postupný progres. Tak, ako aj klienti v DSS v Krškanoch, kde pracujem ako inštruktor sociálnej rehabilitácie, sú mi veľmi blízki.

Ako canisterapia prebieha a aké sú reakcie klientov?

Nie každú návštevu so psom možno považovať za canisterapiu. Pri tej je potrebná spolupráca s odborným pracovníkom, ktorý pozná presnú diagnózu, vedie záznam a vyhodnocuje výsledky. Naše návštevy prebiehajú vo forme AAI – aktivity s asistenciou zvierat, AAE – edukácia s asistenciou zvierat a AAT – terapie s asistenciou zvierat za prítomnosti odborníka. Všetky naše intervencie pôsobia motivačne, podporujúco a uvoľňujúco a zároveň prinášajú klientom veľa radosti. Spätná väzba je okamžitá, a to nás ubezpečuje, že ideme správnym smerom.

Je na Slovensku tento druh terapie rozšírený?

Čoraz viac je canisterapia vyhľadávaná, ale či je tento druh terapie rozšírený, si netrúfam sama posúdiť. Osobne si myslím, že si zaslúži viacej odbornej pozornosti. Svojou prácou sa snažím robiť dobré meno a intervencie so psíkmi dostávať do povedomia. Poznám viacero tímov, ktoré na Slovensku aktívne pracujú. Spoločne sa snažíme priviesť do našich intervencií profesionalizáciu. Na spoločných stretnutiach sa podporujeme, vzdelávame, vymieňame si skúsenosti. Inšpirujeme sa aj zo zahraničia, kde je povedomie o canisterapii oveľa väčšie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Kveta Néveriová
Canisterapeutka Kvetka Néveriová s Barčou pri návšteve zariadení
29
Galéria
Zdroj: Kveta Néveriová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM