Monika Földešiová Rôzne

Bývať na Lipovej sa (ne)oplatí

Lipova ulica v mestskej časti Chrenova je relatívne príjemné miesto na pobyt v paneláku. Zo zadnej časti je zelená plocha s detskými ihriskami, celý objekt sa dá využiť aj na oddych a relax. Zo strany Tr. A. Hlinku to však už také ružové nie je...Hla

Ulica Tr. A. Hlinku patrí k jednej z najviac zaťažených komunikácií v meste. Pociťujú to nielen vodiči, ktorí prechádzajú mestom zo Zlatomoraveckej alebo v opačnom smere, ale hlavne tí, ktorí obývajú Lipovu a priľahlé ulice. Komplikácie na križovatke Lipova – Tr. A. Hlinku pociťujú snáď všetci vodiči, ktorí tade minimálne raz prešli. Problém je v tom, že táto križovatka nie je riadená signalizáciou a nachádza sa medzi dvoma svetelnými križovatkami. Jedna z problémových situácií je, keď vodič potrebuje autom odbočiť na Lipovu v smere do centra mesta. „Často sa práve na tomto úseku dejú dopravné nehody, kedy vodič stojí s naznačením odbočovania doľava na Lipovu a za ním idúci vodič si to nevšimne a zozadu do neho narazí,“ opisuje situáciu Andrej Sitkey z Okresného dopravného inšpektorátu v Nitre. „Máme už vypracovanú koncepciu, v ktorej sme navrhli vyznačiť samostatný jazdný pruh pre odbočovanie doľava. Momentálne je táto koncepcia v štádiu, kedy je už vydané stavebné povolenie a v priebehu tohto roka by sa to malo zrealizovať,“ pokračoval Sitkey. Dané opatrenie však situáciu kompletne nedorieši. Problém majú zväčša aj tí vodiči, ktorí sa potrebujú so svojimi vozidlami dostať z Lipovej do centra mesta, musia teda odbočiť vľavo. To znamená, že vodič musí so zvýšenou ostražitosťou prekonať tri jazdné pruhy, pretože musí dávať prednosť v oboch smeroch. Sitkey načrtol možnosť svetelnej signalizácie.// „Dôležité je však prepočítať, či by to vošlo do koordinácie susedných križovatiek (zelená vlna, pozn. red.) od Zlatomoraveckej až po Štúrovu – Hollého ulicu,“ vysvetľuje. Aj samotní obyvatelia pripúšťajú ťažkosti na danej križovatke. //„Najhoršie je to v čase od siedmej do ôsmej hodiny rannej. Rodičia chodia zvážať svoje deti do mesta a vtedy nepočuť nič iné len pískajúce gumy,“ uvádza pani Miroslava, ktorá má križovatku rovno pod oknom. Vodiči sa tak ponáhľajú, a zväčša aj riskujú, pri odbočovaní do centra mesta. Svetelná signalizácia na tomto úseku je zatiaľ takpovediac vo hviezdach. Sám Sitkey pripustil, že prioritou je práve plynulosť a bezpečnosť premávky na hlavnej ceste, teda na Tr. A. Hlinku. //„Problém vychádzania z Lipovej ulice je problémom sekundárnym,“ //uzavrel.

Video: Na ilustračných záberoch možno vidieť, ako dlho má strieborné vozidlo problém vyjsť z Lipovej ulice v smere do centra mesta.

Problém Lipovej vyriešený len z polovice
1
Galéria
Bývať na Lipovej sa (ne)oplatí
1
Galéria
lipova
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM