Monika Földešiová Rôzne

Búranie mosta. Omyl či úmysel?

Začiatkom minulého týždňa sa začalo s údajnou rekonštrukciou hradného mosta v Nitre. Aktivity však nabrali iné obrátky a z rekonštrukcie sa vykľulo jeho zbúranie.

Biskupský úrad v Nitre už dávnejšie avizoval opravu hradného mosta s finančnou participáciou úradu a Mesta Nitra. To prispelo zo svojho rozpočtu sumou 200 tisíc eur, celkové náklady sa pri tom pohybujú okolo dvojnásobku ich príspevku, t.j. 402 tisíc eur. K samotným prácam došlo 1. augusta, deň na to sa konala obhliadka s prítomnosťou zainteresovaných inštitúcií vrátane Krajského pamiatkového úradu v Nitre (KPÚ), z ktorej vzišlo rozhodnutie most zbúrať.

Obnova vs. likvidácia Podľa dokumentov, ktoré si vyžiadali členovia Klubu priateľov starej Nitry (ďalej len „klub“) vydalo Mesto Nitra stavebné povolenie na sanáciu a opravu vstupného mosta. Reálna situácia však podľa nich vyzerala úplne inak. „Na vlastné oči som videl stavebný stroj JCB s búracím kladivom a stroje, ktoré most v krátkom časovom horizonte takmer zrovnali so zemou. Rekonštrukcia predsa takto nevyzerá,“ hovorí jeden z členov, ktorého slová potvrdzujú aj nižšie zverejnené fotografie. Ako ďalej pokračoval, „išlo o nešetrné zaobchádzanie s materiálom, ktorý mal byť ošetrený doslovne kameň po kameni rozobratý a znovu navrátený na svoje miesto. Prípadne sa mal ošetriť chemickými prípravkami a stavebnými úpravami na zabezpečenie statiky. O tom predsa sanácia je.“ ** Búranie odporučil statik** V spomínanom stavebnom povolení sa okrem iného píše aj stanovisko KPÚ: „Staršie murované podporné konštrukcie pod klenbami mosta nerozoberať, nebúrať. O prípadnom rozoberaní klenieb, ktoré nebude možno zachovať iným spôsobom, sa bude rozhodovať na kontrolných dňoch, na ktoré bude prizvaný KPÚ v Nitre. Ten zabezpečí účasť nezávislého statika.“ Statik Ing. Vladimír Kohút bol podľa našich informácií prizvaný k obhliadke 2. augusta v skorých ranných hodinách. V zápise z kontrolného dňa sa píše, že „všetky murované konštrukcie sú prevlhnuté a zasolené, následkom čoho sú nadmerné poruchy v štruktúre muriva, … nie je reálne odstrániť ich zasolenie. Z toho dôvodu odporúča rozobratie klenieb a vymurovanie ich presných kópií …“ Zaujímavé podľa členov klubu je, že správa bola spísaná až po tom, čo bol most zbúraný. „Videl som, ako po odchode statika od mosta smerom na KPÚ nabehli stroje a začali s búraním. Vtedy ešte nemohol byť žiadny zápis z kontrolného dňa. Je toto zákonný postup?!“ ** Na MsÚ nič nevedeli** Niektorí členovia klubu na čele s Aurelom Jansčákom a Róbertom Dokupilom spochybňujú postup KPÚ v Nitre. Ohradzujú sa voči búraniu, na ktoré nebolo vydané povolenie. „Mesto vydalo len stavebné povolenie na spomínanú sanáciu a opravu, nie búracie práce. Preto boli aj sama referentka špeciálneho stavebného úradu dopravy MsÚ v Nitre Ing. Eleonóra Danišová a hlavný architekt mesta Ing. Stanislav Babčan prekvapení, keď sme im povedali, že most už zbúrali,“ vraví Jansčák. Viaceré médiá uvádzali ako dôvodné stanovisko pre zbúranie mosta jeho nekvalitu, padanie a rozsypávanie sa v dôsledku zasolenia, preto sa oprava barokovej pamiatky zo 17. storočia zmení na nový most, údajne však s pôvodným pôdorysom jeho tvaru a maximálnym využitím pôvodného materiálu. „Nikto nám však nevedel povedať, kde sa momentálne rozobraté a zničené historické tehly nachádzajú,“ hovoria klubisti, ktorí tvrdia, že príčinou narušenej statiky mohli byť aj ťažké nákladné autá plné betónu, ktoré mostom často krát ešte pred pár dňami prechádzali.// „Ako je možné, že po moste prechádzali ťažké nákladné autá, keď mal narušenú statiku?“// spytuje sa Jansčák.

Vec rieši aj ministerstvo Vedenie klubu ako Občianskeho združenia Klubu priateľov starej Nitry uvažuje o trestno-právnom konaní a podnete na krajskú prokuratúru. Plánujú však počkať ešte na stanovisko z Pamiatkovej inšpekcie Ministerstva kultúry SR, ktorej vedenie prisľúbilo prešetrenie a osobnú účasť začiatkom budúceho týždňa. „Chceme objasniť, kto je zodpovedný za nešetrné narábanie s mostom a podľa nás aj nezákonný postup,“ uzatvárajú členovia klubu.

Foto: Nitra24, Klub priateľov starej Nitry

buranie hradneho mosta
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM