Kultúra

Budovu čaká veľká rekonštrukcia: Staré divadlo Karola Spišáka sa dočasne sťahuje

Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre čaká na jar sťahovanie do náhradných priestorov. Dôvodom je rozsiahla rekonštrukcia budovy za takmer 1,3 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Budovu čaká veľká rekonštrukcia: Staré divadlo Karola Spišáka sa dočasne sťahuje
Zdroj: TASR

Poslednú premiéru vo svojej budove odohrá SDKS 13. marca. Bude to inscenácia bulharskej režisérky Magdaleny Mitevy s názvom Stvorenie sveta. „Pôjde o takzvané čierne divadlo. Neskôr, 1. apríla, už táto budova bude prázdna. Tu nebude nič, ani živej duše, iba čulý ruch stavebných robotníkov,“ skonštatoval riaditeľ divadla Martin Kusenda.

Niektoré stavebné práce sa už v divadle uskutočňujú, tie hlavné sa naplno rozbehnú až po vyprázdnení budovy. „My sme už v minulosti zrekonštruovali foyer divadla a prednedávnom aj hľadisko. Teraz treba zainvestovať aj do priestorov pre zamestnancov, pretože aj oni musia mať dôstojné podmienky na svoju prácu,“ povedal Kusenda.

Rozsiahle úpravy

V budove divadla dôjde ku kompletnej výmene elektroinštalácie, vykonajú sa protipožiarne opatrenia a nainštalujú sa elektrické požiarne signalizácie. „Realizujú sa stavebné úpravy hereckých šatní a našich kancelárií. Potrebujem tiež vytvoriť priestory na plnohodnotné uskladňovanie našich bábok, kostýmov aj hudobných nástrojov. Robiť sa bude aj kompletná výmena okien a tiež voda, kanalizácia a s tým súvisia búracie práce všetkého druhu. Mojím snom bolo, že tu zostaneme aj počas stavebných prác a budeme sa nejako tolerovať, ale, bohužiaľ, nie je to možné,“ vysvetlil Kusenda.

Od apríla až takmer do konca roka 2020 bude preto SDKS za svojimi divákmi predovšetkým cestovať. „Uvidia nás priaznivci v Komárne, v Leviciach, v Topoľčanoch, v Bratislave a v ďalších mestách. Nemôžeme však chodiť iba po zájazdoch, preto sme hľadali vhodné náhradné priestory, ktoré zohľadňujú naše prevádzkové potreby a scénografiu našich inscenácií. Som veľmi rád, že neďaleká obec Močenok je ochotná nás prichýliť, verím, že maximálne do konca novembra 2020. Takže nitrianski bábkari sa presťahujú do Močenka,“ povedal Kusenda.

Viac ako polovica produkcie

Divadelné priestory v Močenku poskytnú SDKS javisko aj s potrebnou technikou a tiež hľadisko s kapacitou 280 miest.

„Tie naše najväčšie produkcie, ako je Čarodejník z krajiny Oz alebo Trója, tam asi nebudeme môcť hrať, ale asi 60 percent našej produkcie tam zahráme. Bude to nové dobrodružstvo a my sa budeme musieť trošku prispôsobiť. Vhodný divadelný priestor na naše divadelné účely v Nitre sme, žiaľ, nenašli. Máme tu špičkovo a dobre zrenovované kultúrne domy, ale my potrebujeme divadelné javisko aj s ťahmi, so svetlami a ďalšou technikou,“ dodal Kusenda.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM