Správy

Bude mať Nitra NOVÝ zimný ŠTADIÓN? Mesto má aktuálnu štúdiu, hovorí viceprimátor

Zdá sa, že ľady sa pohli a v Nitre sa opäť rieši potreba nového hokejového stánku. Prezident HK Nitra je vo vyjadreniach zatiaľ veľmi opatrný.

Ilustračný obrázok k článku Bude mať Nitra NOVÝ zimný ŠTADIÓN? Mesto má aktuálnu štúdiu, hovorí viceprimátor
Zdroj: Rastislav Búgel

O potrebe moderného zimeného štadióna pod Zoborom sa hovorí už roky. Téma je zdá sa stále živá. Svedčí o tom aj nedávne stretnutie na Mestskom úrade v Nitre, na ktorom bola predstavená aktuálna štúdia možného umiestnenia nového zimného štadióna aj s vedľajšou plochou.

„Štúdia okrem umiestnenia rieši aj návrh vnútorného usporiadania jednotlivých poschodí haly. Kapacita divákov hlavnej plochy je navrhovaná na vyše 5-tisíc ľudí. Mali sme k nej už sedenia aj s hlavným architektom,“ prezradil viceprimátor Daniel Balko.

Prečítajte si tiež

Stretnutia sa zúčastnil aj prezident HK Nitra Miroslav Kováčik. K téme sa zatiaľ vyjadrovať veľmi nechcel. „Všetko je zatiaľ iba v hrubých obrysoch,“ povedal nám Kováčik.

Štúdia je však podľa viceprimátora veľmi dôležitá. „Preukázala nám možnosť výstavby nového štadióna v mieste dnešného, teda na mestských pozemkoch s dovedenými sieťami,“ skonštatoval Balko.

Mesto to neutiahne

Ako uviedol viceprimátor, mesto má pred sebou dve úlohy. Prvou bude získanie finančných zdrojov na vyšší stupeň projektovej dokumentácie a zrealizovať súťaž jej zhotoviteľa.

„Druhou bude, ako sa vysporiadať s parkovacími miestami, respektíve s prístupom návštevníkov k hale tak, aby sme nezahusťovali park a parkové nábrežie,“ priblížil Balko.

Pomôcť s financovaním by mohol aj štát. „Zdroje na projektovú dokumentáciu neutiahne mesto z vlastného rozpočtu, teda musíme začať hľadať cesty, ako ich získať. V prvom rade chceme o tom hovoriť so SZĽH a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Predstavitelia Fondu na podporu športu na našom spoločnom stretnutí v Nitre uznali, že Nitra aj vzhľadom na vek a stav dnešného zimného štadióna naozaj bude potrebovať nový štadión a že jeho realizácia bude musieť byť národnou štátnou investíciou s doplnkovým spolufinancova­ním,“ uviedol viceprimátor Balko.

Hokejová história

Začiatky kanadského hokeja pod Zoborom siahajú do roku 1926. Predtým sa v Nitre hral tzv. Bandyhokej s loptičkou. Družstvo, v ktorom nechýbal legendárny hokejista Štefan Valent, si po inštruktáži v Banskej Bystrici nový spôsob hry rýchlo osvojilo.

Neskôr v roku 1931 bol v Nitre založený klub ľadového hokeja AC Nitra. Hráči desiatky rokov hrávali pod holým nebom.

Ľadovú plochu zastrešili až v 70. rokoch 20. storočia. Poslednou väčšou rekonštrukciou prešiel štadión v roku 2015.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Výstavba strechy na Nitra Aréne :))

Posted by Klub priateľov starej Nitry on Thursday, October 28, 2010
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM