Správy

Bude mať Nitra lacnejšiu elektrinu? Na mestských budovách chcú osadiť SOLÁRNE elektrárne

Nitre by mohli účty za elektrinu znížiť solárne elektrárne. Fotovoltické panely by mohli byť umiestnené na školách aj poliklinikách.

Ilustračný obrázok k článku Bude mať Nitra lacnejšiu elektrinu? Na mestských budovách chcú osadiť SOLÁRNE elektrárne
Zdroj: Mesto Trnava

Nitra by mohla mať vlastné solárne elektrárne. Vybudované by mali byť na viacerých mestských budovách. Vyplýva to zo schváleného pozmeňujúceho návrhu k rozpočtovým opatreniam.

Poslanci na marcovom zastupiteľstve vyčlenili na projektovú prípravu a budúcu následnú realizáciu fotovoltických elektrární verejných budov „symbolických“ 50-tisíc eur. Má ísť o prvý krok k výstavbe vlastných solárnych elektrární v Nitre.

Prečítajte si tiež

Na ktorých budovách?

Podľa pozmeňujúceho návrhu, ktorý na zastupiteľstve predniesol poslanec Igor Kršiak, majú byť fotovoltické elektrárne vybudované na budovách polikliniky na Chrenovej a Klokočine, na zimnom štadióne, na mestskom kúpeli, na budove Zariadenia pre seniorov Zobor a na mestských základných i materských školách.

„Môžem len potvrdiť, že takéto projekty naozaj fungujú a šetria mestu minimálne 30% nákladov,“ napísal na sociálnej sieti poslanec a podporovateľ projektu Igor Kršiak.

Kedy by mohli fungovať?

Nitra si podľa jeho slov môže zobrať príklad z Trnavy. „Mesto Trnava totiž pri téme zelených energií a obnoviteľných zdrojov nezaspala a dnes už mesto profituje z ušetrených energií. Nitra musí tiež urýchlene nastúpiť na tento trend, je najvyšší čas,“ domnieva sa poslanec.

„Teším sa, že sa nám podaril prvý krok a urobíme maximum, aby sme takto na jeseň spúšťali prvé elektrárne na nitrianskych školách,“ dodal poslanec Igor Kršiak.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM