Správy

Brány Agrokomplexu sa opäť otvorili: Začal sa Medzinárodný strojársky veľtrh, FOTO

Nitrianske výstavisko hostí ďalší tradičný veľtrh. Návštevníci sa môžu tešiť na novinky a inovácie v strojárskom odvetví.

Ilustračný obrázok k článku Brány Agrokomplexu sa opäť otvorili: Začal sa Medzinárodný strojársky veľtrh, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Celkovo 116 vystavovateľov a zastúpených firiem zo siedmich krajín sa predstavuje na 28. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu, ktorý sa začal v Nitre. Novinky zo sveta strojov, zvárania, hutníctva, automatizácie a mechanizácie ponúkajú vystavovatelia zo Slovenska, z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Nemecka, Rakúska a Litvy, ktorí obsadili výstavnú plochu takmer 9 100 štvorcových metrov, informoval riaditeľ spoločnosti agrokomplex Národné výstavisko Jozef Pavle.

Súčasťou veľtrhu je predstavenie inovatívnych vynálezov vysokých škôl a univerzít s technickým zameraním. Veľtrh potrvá do 26. mája.

Moderný sektor plný inovácií

Strojársky priemysel patril pred rokom 1989 ku kľúčovým odvetviam slovenského hospodárstva, priemyselné podniky realizovali vlastný výskum a zamestnávali tisíce ľudí, skonštatoval počas veľtrhu štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Henrich Haščák. „Vďaka úspešnému prechodu na trhovo orientovanú ekonomiku, rozvoju automobilového priemyslu a vstupu strategických zahraničných investorov sa pretransformoval na moderný a medzinárodne uznávaný segment, ktorý prináša do odvetvia nové inovačné prvky a špičkové produkty,“ povedal Haščák.

Priaznivé podmienky pre vývoj a výskum na Slovensku podľa slov Haščáka motivujú nielen zahraničné spoločnosti k zriaďovaniu technologických centier, ale viedli aj k vzniku domácich strojárskych spoločností s unikátnymi riešeniami a technológiami. Situácia v súčasnom svete si vyžaduje potrebu inovácií a nevyhnutnosť adaptácie na nové vstupy do výroby vrátane energií, zvyšovania nezávislosti v zásobovaní výroby a budovania konkurencieschop­nosti slovenského priemyslu.

Veľtrh sa úplne zmenil

Podľa viceprezidenta Zväzu strojárskeho priemyslu Ľubomíra Šooša sa za 28 rokov svojej existencie charakter strojárskeho veľtrhu úplne zmenil. „Hlavnou komunikačnou technológiou sa stali internetové technológie. Význam veľtrhu dnes spočíva v prepojení vedy a výskumu, výroby a spotreby, ktoré musia byť v rovnováhe,“ povedal Šooš. Vedu a výskum zastupuje na veľtrhu sedem technických univerzít so svojimi fakultami.

„Bez strojárskej výroby sa životná úroveň na Slovensku zlepšovať nebude, pretože takmer 20 percent hrubého domáceho produktu predstavuje priemyselná výroba. Na ňu nadväzuje spotreba. Bez rovnováhy medzi týmito troma piliermi sa lepšie mať nebudeme,“ skonštatoval Šooš.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Medzinárodný strojársky veľtrh 2023
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM