Rastislav Búgel Kultúra

Blížia sa mestské slávnosti: TOTO všetko prinesú do nitrianskych ulíc

Počas prvého júlového víkendu sa Nitra opäť stane dejiskom mestských slávností „Nitra, milá Nitra...“, Pribinových a Cyrilo-metodských slávností. Tie sú každoročne venované významným osobnostiam histórie a súčasnosti Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Blížia sa mestské slávnosti: TOTO všetko prinesú do nitrianskych ulíc
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Bohatý program trojdňových slávností sa začne v piatok 3. júla konferenciou o sv. Metodovi a verejnou prezentáciou medzinárodného projektu Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a sv. Metoda v Koncertnej sále Župného domu. „Určite najzaujímavejšou udalosťou prvého dňa bude odhalenie pamätníka na mieste pozostatkov základov kostola sv. Martina a položenie základného kameňa archeoparku v areáli bývalých zoborských kasární,“ informuje Ľudmila Synaková z Útvaru propagácie a cestovného ruchu. Piatkový program vyvrcholí večerným koncertom hudobnej skupiny ČECHOMOR na Svätoplukovom námestí.

Sobotňajší program sa ponesie v duchu DŇA NITRANOV. Návštevníci slávností sa môžu tešiť na bohatý program na nitrianskom korze so Slovak tangom a Pozdravom od štúrovcov, kde účinkujú herci DAB Alena Pajtinková, Marián Viskup, Juraj Ďuriš, Roman Poláčik a Marcel Ochránek. „Večer vyvrcholí audio-vizuálnym koncertným večerom „nitrianskych hviezd“ NITRIANSKE MÚZY, kde sa predstavia La Goia, Close Harmony Friends, Itcho Pčelára Jamestown, Katarzia, Bijou Terrier a ďalší,“ informuje Synaková.

Obdivovatelia histórie sa aj tohto roku môžu tešiť na historický festival včasno-stredovekého života PRIBINOVA NITRAWA. Bohatý program bude pripravený na Nitrianskom hrade a v podhradí v sobotu od 10. do 21. hod. a v nedeľu od 11. do 17. hodiny .

„Nedeľňajší program otvorí o 10.00 h na Svätoplukovom námestí Cyrilo-metodská národná púť. Hlavným celebrantom bude arcibiskup J. E. Mario Giordano, apoštolský nuncius na Slovensku. Jedinečnú bodku za tohtoročnými slávnosťami urobí hudobno-tanečný program SĽUK-u,“ informuje Ľudmila Synaková.

Foto: ilustračné

Blížia sa mestské slávnosti: TOTO všetko prinesú do nitrianskych ulíc
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM