Správy

Blíži sa zápis prvákov do základných škôl: Prebiehať bude elektronicky

Nitrianske základné školy sú pripravené na nábor nových žiakov. Rodičia si môžu vybrať zo štrnástich škôl.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa zápis prvákov do základných škôl: Prebiehať bude elektronicky
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Zápis do prvého ročníka základných škôl bude prebiehať od 12. do 16. apríla. Informovala o tom radnica na svojom webe. Rodičia si môžu vybrať jednu zo štrnástich škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Prihlasovanie bude kvôli pandémii prebiehať prostredníctvom elektronickej prihlášky. Nebude to však jediná možnosť.

Niektoré školy už na svojich stránkach informovali, že rodičia, ktorí nemôžu dieťa prihlásiť elektronicky, budú môcť prísť osobne do školy vyplniť papierovú prihlášku. V tom prípade si so sebou budú musieť priniesť originál rodného listu a platné občianske preukazy.

Je dieťa pripravené?

Na nástup do školy samozrejme nestačia len formality. Dôležitá je aj školská zrelosť, ktorá sa posudzuje vo viacerých oblastiach. Školy zapíšu do prvého ročníka dieťa, ktoré v čase nástupu dovŕši šesť rokov a dosiahne školskú spôsobilosť. Rozumie sa ňou primeraná psychická, telesná a sociálna vyspelosť.

Dieťa by malo byť pohybovo zdatné, malo by sa vedieť samo obliecť, umyť, najesť či ísť na toaletu. Zvládnuté by malo mať aj zaväzovanie šnúrok či počítanie do desať. O rozumovej zrelosti tiež napovie aj to, či dieťa vie povedať svoje meno, adresu, vek či aké je ročné obdobie.

Odklad zrušili

Základné školy tiež pripomínajú, že od januára 2021 je podľa zákona zrušený odklad plnenia povinnej školskej dochádzky. To znamená, že riaditelia už nemôžu rozhodovať o žiadosti rodičov, ktorí by chceli dať svoje dieťa do školy o rok neskôr.

Rodič je preto povinný zapísať aj dieťa, ktoré k 31. augustu tohto roka dovŕši šesť rokov. Viac informácií nájdete na stránkach základných škôl. Ich zoznam je zverejnený na stránke mesta.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM