Rastislav Búgel Kultúra

Blíži sa Týždeň slovenských knižníc: V Nitre nás čakajú hry, odpustenie sankcií a registrácia za euro

Množstvo podujatí pripravuje pre návštevníkov počas Týždňa slovenských knižníc nitrianska Krajská knižnica Karola Kmeťka. Hlavnou cieľovou skupinou sú deti základných škôl a študenti stredných škôl. Týždeň slovenských knižníc sa uskutoční v dňoch 23. až 27. marca.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa Týždeň slovenských knižníc: V Nitre nás čakajú hry, odpustenie sankcií a registrácia za euro
Zdroj: TASR

Pre žiakov prvého stupňa základných škôl je pripravená autorská beseda s Miroslavou Kilianovou o knihe Ovečka Alica, beseda s dramaturgičkou Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Veronikou Gabčíkovou o príprave novej inscenácie Pipi Dlhá Pančucha, autorská beseda so spisovateľom, potápačom, kameramanom a fotografom Jaroslavom Blaškom pod názvom Cesty za tichom. Žiaci sa v knižnici viac dozvedia aj o detskej poézii, ľudových rozprávkach, veľkonočných zvykoch a grafológii.

Pre širokú verejnosť knižnica pripravila na autorských besedách stretnutia s Otom Malým, Milanom Vincom Částom, Monikou Wurm a Martinom Pycom Rauschom. Členom Únie nevidiacich a slabozrakých a Slovenského zväzu telesne postihnutých sú určené podujatia o velikánovi barokovej hudby Johannovi Sebastianovi Bachovi, hudobno-slovné pásmo spojené s prednesom poézie a prózy členmi obidvoch združení Na počiatku bolo slovo aj hudobno-slovné pásmo Plamienok radosti.

Hry a rozprávky

Návštevníci knižnice si môžu v marci pozrieť výstavu miniatúr hasičských áut zo súkromnej zbierky, výstavku ručných prác členov Slovenského zväzu telesne postihnutých pod názvom Nápaditosť, tvorivosť, originalita a výstavku ručných prác klientov mestského denného stacionára pre zdravotne ťažko postihnutých v Nitre Abeceda nápadov a zručností. Týždeň slovenských knižníc vyvrcholí podujatím Večer s Andersenom, ktoré je určené deťom vo veku sedem až desať rokov. „Na tomto podujatí sa môže zúčastniť 30 detí. Je to večer plný zábavy, hier rozprávok, rozprávkových duchov a prekvapení. Tento rok sa prvýkrát neuskutoční v priestoroch knižnice na Ulici Fraňa Mojtu, ale v priestoroch knižnice na Samovej ulici. Budova je pamiatkovým objektom, dýcha históriou a preto bude pre deti autentickou,“ skonštatovala riaditeľka knižnice Monika Lobodášová.

Odpustia sankcie a registrujú nových

Počas Týždňa slovenských knižníc budú mať čitatelia v nitrianskej knižnici možnosť zaregistrovať sa za jedno euro, dňa 25. marca im budú odpustené sankčné poplatky za prvú až štvrtú upomienku. Tohtoročnou novinkou je knižničný pas, ktorý v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou knižnicou pri SPU v Nitre a knižnicou UKF v Nitre budú na pešej zóne a na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva ponúkať knižné hliadky. Držiteľ knižničného pasu má oprávnenie zaevidovať sa vo všetkých troch knižniciach bezodplatne.

Knihy nakupujú každý mesiac

Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre mala v minulom roku zaregistrovaných 10 708 používa­teľov, ktorí mali k dispozícii 210 268 knižničných jednotiek. „Celkovo o čítanie pociťujeme pokles záujmu. Je však zaujímavé, že kým celoslovenský prieskum uvádza pokles detského čitateľa, naša knižnica je na tom opačne. Zaznamenali sme pokles dospelého používateľa, počet detských čitateľov je stabilizovaný,“ povedala Lobodášová. Knižnica počas roka dopĺňa svoj fond priemerne o 5000 knižničných jednotiek. „Je to pomerne veľa, no ponuka trhu je obrovská. My sa môžeme pohybovať iba v našich finančných možnostiach, ktoré sú slušné, no samozrejme, by sme si vedeli predstaviť aj viac. Knihy nakupujeme pravidelne každý mesiac, usilujeme sa ich nakupovať podľa ponuky vydavateľov, dopytu čitateľov, a samozrejme, sledujeme novinky,“ skonštatovala Lobodášová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM