Kultúra

Blíži sa obľúbený festival Divadelná Nitra: Zameria sa na základné ľudské hodnoty

Témou 26. ročníka medzinárodného festivalu Divadelná Nitra budú základné hodnoty, vyjadrené pojmom #FUNDAMENTALS. Festival bude v Nitre od 22. do 28. septembra a v hlavnom programe predstaví 11 inscenácií v 17 predstaveniach.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa obľúbený festival Divadelná Nitra: Zameria sa na základné ľudské hodnoty
Foto: Rastislav Búgel

Tvorcovia pochádzajú z Belgicka, Česka, Poľska, Spojených štátov amerických, Slovinska a Slovenska. „Záhadný pojem #fundamentals vyjadruje základy, základný princíp, podstavu vecí, esenciu. Preto pojem fundamentals rozvetvujeme do kľúčových slov ako domov, rodina, mier, tradície, pamäť, sloboda, spravodlivosť, porozumenie, vzdelanie, príroda, krása,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová.

Mnohé inscenácie poukazujú na absenciu týchto hodnôt. Tie budeme spoločne s divákmi hľadať nielen v dielach, ale aj vo vizuále, ktorý má podobu osemsmerovky. Interaktívna hra s kľúčovými slovami počas festivalu ešte väčšmi upozorní na dnes opomínané alebo zabudnuté hodnoty ľudí či vecí, ktoré budú obsiahnuté nielen v inscenáciách hlavného programu, ale aj v sprievodnom programe – v podobe filmov, výstav, happeningov, koncertov, diskusií,“ dodáva. Autor vizuálu Tomáš Vicen sa inšpiroval tvorbou slovenského konceptuálneho umelca Ruda Sikoru.

Historická premiéra z USA

Divadelnú Nitru otvorí 22. septembra po prvý raz v jeho histórii inscenácia z USA. Pôjde takisto o prvé predstavenie tvorby slovenského rodáka Pavla Lišku na Slovensku. Inscenácia s názvom Právo na šťastie je spoluprácou Liškovho súboru Nature Theater of Oklahoma z New Yorku a ľubľanského pohybového divadla EnKnapGroup bude o klišé amerického sna.

Zo zahraničia príde odohrať predstavenie tiež český súbor Studio Hrdinů s monodrámou nazvanou Herec a stolár Majer hovorí o stave svojej domoviny v hlavnej role s hercom Stanislavom Majerom, oceneným Cenou divadelnej kritiky za najlepší Mužský herecký výkon roku 2016. V réžii Kamily Polívkovej sa bude zaoberať hodnotami domoviny, identity a autority. V predstavení Jedno gesto režiséra Wojteka Zielimského poľského súboru Teatr Nowy Varšava si zahrajú i nepočujúci herci rôznych národností.

Zaujímavé predstavenia

Slovenských inscenácií sa v kurátorskom výbere Miklósa Forgácsa predstaví päť. Predstavenie Jánošík v réžii Rastislava Balleka, ktorého Forgács nazýva „archeológom slovenskosti“, sa bude zaoberať slovenskou identitou, miešať bude gýč s konceptualizmom. V spojení štyroch nezávislých súborov divadla Potôň, Debris Company, Med & Prach a Slávy Daubnerovej sa uskutoční inscenácia Miracles v réžii Ivety Ditte Jurčovej a Michaela Ditte. Inscenácia Elity Slovenského národného divadla je podľa Forgácsa „dvojhodinové gesto, kde je viac ako jednotlivé osudy dôležitý proces“.

Študijný pobyt na festivale

Diváci budú môcť zažiť popredných slovenských hercov v minimalistických polohách. Režisér Jiří Havelka sa zúčastní na festivale vôbec prvýkrát. Na Divadelnej Nitre sa tiež uskutoční premiéra Stalkera v réžii Ondreja Spišáka podľa knižného námetu Piknik pri ceste bratov Strugackích.

V rámci Divadelnej Nitry pokračuje tretí ročník projektu V4 Residency, určený pre kritikov do 35 rokov. Popri vyšehradských krajinách sú v ňom zastúpené i krajiny Východnej Európy. Uskutoční sa i Študijný pobyt na divadelnom festivale v rámci projektu Ako na divadlo. Zúčastní sa na ňom 18 až 20 študentov divadelných odborov zo Slovenska i Česka, jeho lektormi budú Dáša Čiripová a Ján Balaj.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM