Zuzana Ročeňová Samospráva

Belica nadviaže na doterajšie vedenie NSK: Galbavého sklamalo KDH

Staronový predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica (Smer–SD, SNS, ASV) v novom volebnom období nadviaže na doterajšie komplexné riešenie problémov kraja.

Ilustračný obrázok k článku Belica nadviaže na doterajšie vedenie NSK: Galbavého sklamalo KDH
Foto: Marcel Mojžiš / Zdroj: TASR

Ako povedal bezprostredne po sčítaní výsledkov všetkých okrskov v NSK, podľa ktorých porazil svojho protikandidáta v druhom kole volieb Tomáša Galbavého o vyše 11.000 voličských hlasov, problémov v kraji je stále veľa.

Nie všetko sa dá urobiť naraz. Ak by som bol populista, minul by som všetky peniaze z finančnej rezervy a zobral by som ďalšie úvery z banky, pretože priestor na ne máme. Máme široké kompetencie rozdelené do rôznych oblastí a každá je dôležitá. Či je to školstvo, zdravotníctvo, cesty, sociálne veci, ani jednu z nich nemôžem podceniť a ďalšiu ťahať dopredu,“ skonštatoval Belica, ktorý bude vo funkcii predsedu NSK už štvrté volebné obdobie a je zatiaľ jeho jediným predsedom od vzniku samosprávnych krajov. V druhom kole volieb získal podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR 55,61 percenta hlasov.

Vyzývateľ Belicu Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) získal v druhom kole volieb podľa neoficiálnych výsledkov 44,38 percenta. Je presvedčený, že pod jeho neúspech sa podpísal aj postoj KDH, ktoré pred druhým kolom volieb nevyjadrilo oficiálnu podporu žiadnemu z kandidátov na post predsedu NSK. Podľa jeho názoru by vyhral druhé kolo volieb, ak by mal názorovú a hodnotovú podporu KDH.„Mám informácie, že sa zneužívali právomoci niektorých úradníkov, aby zastrašovali riaditeľov sociálnych zariadení, aby hovorili o tom, že treba voliť iného kandidáta ako som ja. Totalita nastupuje a keď si to neuvedomíme, tak naozaj nás to o pár rokov zožerie. Protimaďarská karta bola neférová. Keď vidím na každej dedine vylepené plagáty, že som Maďar, plagáty, ktoré vyzývali ľudí, aby nenávideli niekoho, kto je inej národnosti, som z toho smutný, že to stále platí v tejto spoločnosti.“

Obaja kandidáti na post predsedu NSK poďakovali voličom, ktorí sa zúčastnili na voľbách. Volebná účasť v kraji dosiahla 15,52 percenta. Podľa Belicu sa pod nízku účasť v druhom kole volieb podpísalo viacero faktorov. „Tieto voľby nemajú dlhú tradíciu, to je jedna vec. A je treba si uvedomiť, že voľby do vyšších územných celkov nikdy nedosiahnu rovnakú účasť ako mestské a obecné voľby, pretože obec či mesto sú k ľuďom predsa len bližšie ako kraj,“ skonštatoval. Jeho oponent upozorňuje, že sa treba zamyslieť nad tým, prečo sú ľudia apatickí a prečo sú nespokojní s politikou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM