Komunálne voľby

Becík strieda na poste predsedu NSK Belicu: Čo spraví s funkciou starostu?

Nový predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja bol zvolený aj za starostu obce. Funkcie starostu a župana sú však nezlučiteľné.

Ilustračný obrázok k článku Becík strieda na poste predsedu NSK Belicu: Čo spraví s funkciou starostu?
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Komunálne voľby by sa mali opakovať aj v obci Dvory nad Žitavou (okres Nové Zámky). Zvolený starosta Branislav Becík sa totiž funkcie vzdá, keďže ho zvolili aj za predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. TASR to potvrdili z mimoparlamentnej strany Hlas-SD, v ktorej Becík pôsobí.

Nezlučiteľné funkcie

Ministerstvo vnútra uviedlo, že podľa zákona je funkcia starostu obce nezlučiteľná s funkciou predsedu samosprávneho kra­ja.

„Becík sa musí rozhodnúť, ktorej funkcie sa chce ujať. Ak sa vzdá mandátu starostu, v obci Dvory nad Žitavou sa vykonajú nové voľby,“ skonštatoval tlačový odbor rezortu.

Prečítajte si tiež

„Potvrdzujeme, že po nástupe do funkcie predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja sa Branislav Becík vzdá funkcie starostu. Kedy to bude, je plne v kompetencii doterajšieho predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja,“ uviedla hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Becík vystrieda vo funkcii Milana Belicu, ktorý bol doteraz jediným šéfom kraja.

Komunálne voľby sa budú konať znova vo vyše 40 obciach. Ide o obce, kde sa voľby 29. októbra vôbec nekonali, prípadne nebol zvolený starosta z dôvodu rovnosti hlasov, alebo sa kandidát vzdal a nebol zvolený dostatočný počet poslancov. Termín nových volieb musí vyhlásiť predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb, najneskôr 110 dní predo dňom ich konania.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Voliči si vyžiadali ZMENU: Nitrianskemu kraju bude šéfovať Branislav Becík!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM