Správy

Areál SPU rozkvitne: Botanická záhrada začína s prípravou biodiverzitných lúk

Biodiverzitné lúky založia na ploche dvoch hektárov. Snímať ich bude aj kamera so živým prenosom.

Ilustračný obrázok k článku Areál SPU rozkvitne: Botanická záhrada začína s prípravou biodiverzitných lúk
Zdroj: SPU Nitra , TASR/Henrich Mišovič

Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre začína s prípravou biodiverzitných lúk. Založí ich na ploche dvoch hektárov v rámci projektu BIO:VCEL:IN. V najbližších dňoch pristúpi k mechanickému spracovaniu pôdy a do konca tohto roka plánuje kompletné založenie, informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Bude ich snímať kamera

Trvalé lúčne plochy vzniknú po úprave piatich trávnatých plôch v areáli univerzity. V druhej etape sa vybuduje ukážková univerzitná včelnica s piatimi úľmi a naviazaným monitorovacím systémom na včelstvá. Lúčne plochy bude snímať kamera so živým prenosom na web.

Aj estetická funkcia

Na realizáciu projektu získala SPU grant vo výške 14-tisíc eur. „Cieľom je podpora biodiverzity prostredia, opeľovačov a zabezpečenie ekosystémových služieb, čo nám intenzívne kosený trávnik neponúka,“ povedala riaditeľka Botanickej záhrady SPU Alica Beňová. Sekundárnym zámerom je zníženie počtu kosieb, použitia mechanizácie a ľudských zdrojov.

V neposlednom rade budú kvetinové lúky plniť aj estetickú funkciu.

Zamestnanci Botanickej záhrady SPU vyskúšajú rôzne spôsoby zakladania biodiverzitných lúk. Okrem kompletného založenia s herbicídom to bude aj formou dosevu s rôznymi typmi zmesí a s rôznym objemom výsevu. Lúčne plochy sa budú využívať na výučbu na fakultách Zelenej univerzity, ale zároveň aj na organizovanie výukových seminárov, osvetu a výskum. Do budúcna plánuje SPU pripraviť aj prehliadky pre verejnosť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM